Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT

UvA-wetenschappers bekritiseren 'rechtse koers' COC

Twee sociaalwetenschappers van de UvA hebben zich kritisch uitgelaten over de Nederlandse homobeweging, omdat deze te veel mee zou gaan in rechtspopulistische retoriek. In een stuk op de website van de Waterlandstichting, een progressieve denktank, pleiten antropoloog Paul Mepschen en socioloog Laurens Buijs (tevens UvA Pride-voorzitter) voor een nieuwe, "radicaal inclusieve homobeweging".

De wetenschappers beargumenteren dat homorechten tegenwoordig worden gebruikt voor een nationalistische politieke agenda die migranten, vooral moslims, stigmatiseert en die suggereert dat homofobie voornamelijk een gevolg van de multiculturele samenleving is. De auteurs vinden dat er hierdoor te weinig aandacht is voor het aanpakken van structurele problemen zoals heteronormativiteit en seksisme, die ook onder autochtonen nog altijd voor "massale uitingen" van homofobie en seksuele repressie zorgen.

De leiding van COC Nederland, de Nederlandse belangenorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, heeft volgens de sociaalwetenschappers "het gezicht steeds meer naar de gevestigde politiek gekeerd," en daarmee niet alleen de relatie met de achterban, maar ook de ontwikkeling van een eigen politieke visie en kritische maatschappelijke houding verwaarloosd. Dit is volgens de auteurs een van de redenen waarom het COC nauwelijks spreekt over heteronormativiteit en zwijgt over "de stigmatisering van moslims die ten grondslag ligt aan het homobeleid van dit kabinet en de samenwerking met de PVV". De recente opmerking van voorzitter Vera Bergkamp dat het COC 'politiek neutraal' is en daarom niet kritisch hoeft te zijn over de PVV, noemen zij "verwerpelijk" en "historisch gezien bizar".

Ook wijzen Mepschen en Buijs op het feit dat steeds meer homo's heteronormatieve opvattingen verinnerlijken. Hun toenemende focus op 'gewoon doen' zou tot allerlei "nieuwe vormen van schaamte en repressie" leiden, waar vooral nichterige jongens, mannelijke meisjes en anderen die buiten de traditionele 'hokjes' vallen onder lijden. De auteurs zeggen dat het op nieuws- en sociaal netwerksite gay.nl bijvoorbeeld "wemelt van de afkeurende opmerkingen over extravagante nichten en transseksuelen".

Het rijke homoculturele verleden dat Amsterdam ooit de titel 'gay capital' opleverde, wordt volgens Mepschen en Buijs "steen voor steen afgebroken", omdat de stad in toenemende mate "slechts de op consumptie en comfort gerichte homomannen uit de middenklasse" accommodeert.

De nieuwe homobeweging die de auteurs voorstaan zou "seksuele hervorming weer bovenaan de agenda" moeten zetten en "allianties met islamofoben, nationalisten en racisten" moeten uitsluiten.

Zie ook: http://www.uvapride.nl/1802/pleidooi-voor-nieuwe-homobeweging/ en http://www.waterlandstichting.nl/?p=artikelen&s=bekijken&id=1765