BRIDGE verbetert internationale samenwerking bij rampen
ROTTERDAM, 20110519 -- Natuurrampen, terroristische aanslagen en andere incidenten trekken zich niets aan van regionale of nationale grenzen. Bij grote calamiteiten als de Moerdijkbrand of de ramp in Fukushima moeten (hulp)organisaties, soms uit verschillende gemeentes of zelfs landen, nauw samenwerken om hulp te bieden. Het Europese onderzoeksproject BRIDGE, dat deze maand van start ging, zoekt manieren om samenwerking en coördinatie rond reddingsoperaties te stroomlijnen.
Zulke grootschalige, regio-overschrijdende samenwerking is nu vaak problematisch: reddingswerkers en verantwoordelijken communiceren via verschillende informatie- en communicatiesystemen, volgen andere procedures, vallen onder verschillende organisatorische structuren en hiërarchieën, of spreken zelfs verschillende talen. Overbrugging moet dus op zowel technologisch als organisatorisch gebied plaatsvinden.
Het Rotterdamse ICT-onderzoeksbedrijf Almende ontwikkelt binnen het project, samen met Europese academische en technologische partners, een systeem om reddingsorganisaties te voorzien van kritieke informatie en ze optimaal te laten samenwerken.
Kritieke informatie-uitwisseling
Twee aspecten zijn essentieel voor het succes van grote reddingsoperaties: informatie-uitwisseling tussen systemen en organisaties en toegankelijke presentatie van die informatie naar de verschillende reddingseenheden.
Het BRIDGE-project ontwerpt robuuste, ad-hoc netwerken voor communicatie en informatie-uitwisseling, die in de lucht blijven, ook als grote delen van de locale communicatie- en informatiesystemen uitvallen.
Presentatie van informatie uit diverse bronnen
Daarnaast ontwikkelt het project een platform, waarop informatie voor alle betrokkenen toegankelijk wordt gepresenteerd. De veelal gefragmenteerde data over een ramp wordt geaggregeerd, om alle partijen zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de omvang en de ontwikkeling van een ramp. Reddingsoperaties kunnen zo beter worden ondersteund, gemonitord en gecoördineerd.
De informatie komt hierbij uit verschillende soorten databronnen: sensoren, beveiligingscamera’s, communicatie tussen hulpdiensten en ooggetuigenverslagen. Het platform moet die zeer diverse informatie als een common operational picture op een overzichtelijke manier presenteren, in de taal die betrokkenen begrijpen en via media waarmee ze overweg kunnen.
Europees project
BRIDGE is een Europees onderzoeksproject binnen het CORDIS 7th Framework Programme van de Europese Commissie met partners uit Nederland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden.
Nederland wordt vertegenwoordigd door Almende, Thales en TU Delft.
Ingezonden persbericht