Landstede

Landstede-studenten begeleiden supporters met een handicap

Voor mensen met een handicap is het soms niet eenvoudig de wedstrijden van hun favoriete voetbalclub te kunnen bijwonen. Bij FC Zwolle, officieel partner van Landstede, zorgen studenten van Landstede er voor dat minder valide supporters de thuiswedstrijden onbezorgd kunnen volgen.

Priscilja van der Vecht, Miranda Talen en Cynthia van Reede zijn eerstejaars Landstede-studenten Helpende Zorg & Welzijn en zorgen er bij elke wedstrijd voor dat minder valide mensen de wedstrijd kunnen bekijken en dat ze het naar hun zin hebben.

Werken met gehandicapten? Niets voor mij!
Priscilja schreef zich in voor deze stage omdat zij graag met gehandicapten wil werken en bovendien een voetbalfan is. Ik was benieuwd hoe mensen met een beperking omgaan met voetbal en hoe zij er tegenaan kijken. Het viel mij meteen al op dat zij veel enthousiaster zijn in het kijken en supporten dan mensen zonder een handicap. Haar collega Miranda heeft zelf gevoetbald, maar had juist niets met mensen met een handicap: De eerste gedachte was: niets voor mij, maar toch wilde ik het wel eens proberen om te kijken hoe het is om met gehandicapten in contact te komen. En ik wil er nu niet meer weg!

Deze mensen zijn zó vrolijk
Er zijn zon tien tot vijftien minder valide supporters die naar de thuiswedstrijden van FC Zwolle komen kijken. Vaste supporters, maar ook mensen die alleen met mooi weer komen, of mensen die voor het eerst zijn. De minder valide supporters hebben een plek bij het uitvak, waar ze op de eerste rijen kunnen zitten of voor de railing kunnen staan met hun rolstoel.
De studenten begeleiden de supporters voor, gedurende en na de wedstrijd. Zij brengen de supporters naar hun plek, zorgen voor het halen van drinken en begeleiding naar bijvoorbeeld het toilet. De supporters hebben verschillende functionele beperkingen, maar de drie meiden weten daar wel mee om te gaan. Priscilja: Er zijn mensen met een lichamelijke handicap, maar ook mensen die een beetje de weg kwijt zijn. We kijken samen naar de wedstrijd en maken een praatje met ze, meestal over voetbal. Miranda is gefascineerd door de vrolijkheid en humor van de supporters die ze begeleidt: Als ik een keer chagrijnig ben en naar een wedstrijd ga, kom ik altijd vrolijk weer terug! Deze mensen zijn zó vrolijk en gezellig, en ze hebben veel humor. Sommige zijn heel open en gaan lekker bij mij zitten kletsen en bij anderen moet je meer moeite doen om contact met ze te krijgen.

Toekomst in gehandicaptenzorg
Naast haar stage bij FC Zwolle heeft Priscilja nog drie andere stageplaatsen waar ze werkt met mensen met een beperking. Het is voor haar wel duidelijk dat dit is wat ze het liefst doet en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen leren of werken met gehandicapten. Miranda is blij dat ze de stap heeft gezet om in contact te komen met mensen met een handicap. Of ze verder wil leren of werken met deze doelgroep weet ze nog niet, maar deze stage levert haar veel op: Als ik ze op straat tegenkom herkennen ze me en roepen ze Hé Miranda, hoe is het? en dan ben ik meteen weer vrolijk. Ik heb geleerd dat deze mensen ondanks hun handicap veel positiever in het leven staan dan mensen zonder beperking.

HulpRbij
De stage van Priscilja, Miranda en Cynthia wordt georganiseerd door het Projectteam HulpRbij, een onderdeel van Landstede Ondernemend. Wekelijks verrichten eerstejaars studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn meer dan 300 activiteiten op het gebied van zorg en welzijn. Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen hierop een beroep doen. Het projectteam HulpRbij heeft zich ontwikkeld tot een onmisbare dienst voor mensen bij wie de reguliere zorg te kort schiet. Het is voor de studenten niet alleen leerzaam, maar ook leuk!

Meer weten? Kijk op www.landstede.nl/hulprbij of bel met Landstede HulpRbij, telefoon 088 - 850 8110. Mailen kan ook: hulpRbij-zwolle@landstede.nl.