Brandbrief Ango: Gemeentebesturen wijs bestuursakkoord af

Persbericht van ANGO

De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) heeft vandaag aan alle gemeentebesturen in Nederland een brief gestuurd over het bestuursakkoord wat het Kabinet heeft gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het bestuur van de Ango vraagt in haar brief het bestuursakkoord af te wijzen.

In het schrijven aan de gemeenten geeft de Ango aan doorgaans de belangen van haar achterban, mensen met een chronische ziekten of een handicap, rechtstreeks bij de betreffende bewindspersoon of de Tweede Kamer aan te kaarten via de CG-Raad (Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad). Ze wil hier nu van afwijken omdat ze het als een plicht voelt haar historische voorganger, de AVO, te vertegenwoordigen bij de discussie rond dit onderwerp. De AVO heeft vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw gevochten voor een betere arbeidsparticipatie voor mensen met een handicap. Ook heeft zij aan de wieg gestaan van de sociale werkvoorziening. Zij ijverde al die jaren voor een inclusieve arbeidsmarkt. Vanuit deze historie wil en kan het Ango-bestuur niet werkeloos toezien hoe de sociale werkvoorziening in 2011 ten grave wordt gedragen door de plannen van dit Kabinet.

Gekort
In het voorliggende bestuursakkoord worden namelijk de overheveling van zaken als de Wajong en de WSW naar de nieuwe Wet Werk Naar Vermogen (WWNV) aan gemeenten overgedragen. 'U dient een onafhankelijke toetsing uit te voeren of deze personen honderd procent van het wettelijke minimum loon op de reguliere arbeidsmarkt kunnen verdienen.' Aldus het Ango-bestuur in haar brief. En ze gaat verder:' Indien dit niet het geval is, kan er een (tijdelijke) loonsuppletie worden toegekend. ' Het bestuur wijst erop dat op basis van reële berekeningen ongeveer 65 procent van de huidige Wajongers en vijftig procent van de WSW-ers op deze manier zullen instromen in de WWNV. De gemeentebesturen dienen de re-integratie ter hand te nemen, maar worden tegelijkertijd volgens de plannen in hun budget gekort door de Rijksoverheid.

Afwijzen
Daarnaast wordt in het Bestuursakkoord geregeld dat de functie begeleiding wordt overgeheveld van de AWBZ naar de WMO. Volgens de Ango gaat ook dit de gemeentebesturen onoverkomelijke problemen bezorgen. Voor de leden van Ango en andere gebruikers zijn de rechten op dit terrein niet gegarandeerd. Daarbij komt dat gemeenten worden gedwongen om samen te werken en dat het budget op voorhand al met vijf procent wordt gekort.
Het Ango-bestuur vraagt in haar brief aan de gemeentebesturen van Nederland om het Bestuursakkoord af te wijzen. De briefschrijvers zijn niet per definitie tegen mega-operaties maar niet zoals het nu gaat. De besturen kunnen met een afwijzing volgens de Ango een signaal afgeven dat dit op een zorgvuldige en financieel verantwoorde wijze dienen plaats te vinden en niet zoals nu gebeurt.

*




Razende Robot Reporter