Europa moet bootvluchtelingen Libië accepteren

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 19 mei 2011 - In een open brief stelt Artsen zonder Grenzen vandaag dat Europese leiders hun verplichtingen tegenover de vluchtelingen uit Libië niet nakomen. De brief is gericht aan de regeringsleiders van landen die direct bij de oorlog betrokken zijn en is gepubliceerd in 11 landen. De brief is te lezen via www.artsenzondergrenzen.nl/openbrieflampedusa.

In de brief kritiseert Artsen zonder Grenzen het tegenstrijdige beleid van Europa, dat aan de ene kant zegt oorlog te voeren om burgers te beschermen, maar tegelijkertijd de grenzen sluit voor de slachtoffers van die oorlog. Europa verschuilt zich daarbij achter het argument een massale toevloed van illegale immigranten te willen voorkomen.

Artsen zonder Grenzen wijst op de discrepantie tussen de opvang in Tunesië en Egypte en die in Europa. De eerste twee landen hebben 630.000 mensen uit Libië toegelaten, terwijl Europa bootvluchtelingen heeft teruggestuurd die met gevaar voor eigen leven de Middellandse Zee oversteken.

'De mensen die we in Lampedusa zien, vertellen ons over de gevaren en het geweld dat ze in Libië hebben ondergaan: sommigen zijn geslagen of hebben gezien hoe vrienden voor hun ogen zijn gestorven', zegt Loris de Filippi, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen verantwoordelijk voor de noodhulpoperatie op Lampedusa. Ze komen uitgeput aan, vaak onderkoeld, na een lange levensgevaarlijke tocht. Eenmaal in Europa krijgen ze te maken met een onacceptabele opvang en totale onzekerheid over hun toekomst.'

De open brief wijst ook op de juridische verplichting de rechten van oorlogsslachtoffers te beschermen door non-refoulement (niet teruggestuurd te worden naar plaatsen waar hun leven in gevaar zou kunnen zijn) te garanderen uit zowel de Europese territoriale wateren als grondgebied. Verder moet Europa zorgen voor een fatsoenlijke opvang en toegang tot asielprocedures als dat wordt verzocht.

Teams van Artsen zonder Grenzen werken op Lampedusa en in Libië en Tunesië.
Op Lampedusa verzorgt een team eerste opvang van patiënten in de haven en medische opvolging in detentie- en opvangcentra op het eiland. Verder heeft de organisatie de omstandigheden en de toegang tot gezondheidszorg in centra in heel Italië bekeken. Tot nu toe zijn 11.175 migranten en asielzoekers uit Libië in Italië aangekomen.

Sinds februari dit jaar heeft Artsen zonder Grenzen meer dan 1.700 consulten voor migranten en vluchtelingen op Lampedusa verzorgd en 2.500 pakketten voor persoonlijke hygiëne, 4.500 dekens en 3.500 flessen water aangevoerd.

In Libië werkt Artsen zonder Grenzen in Benghazi, Misrata en Zintan. De teams werken onder meer in ziekenhuizen en voeren medicijnen aan.

In Tunesië hebben psychologen van Artsen zonder Grenzen sinds maart dit jaar 4.000 psychosociale consulten verzorgd voor vluchtelingen uit Libië. Sinds begin april zijn 40.000 Libische families naar Tunesië gevlucht. Artsen zonder Grenzen ondersteunt ook de medische voorzieningen in de regio die een groter aantal patiënten moeten verwerken.

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl/openbrieflampedusa.


Razende Robot Reporter