ChristenUnie



Positie christenen in het Midden-Oosten vereist blijvend aandacht

20100322_ECR_gr_Van_Dalen_004-2 donderdag 19 mei 2011 09:11 De situatie van christenen in het Midden-Oosten is er niet beter op geworden afgelopen jaar, blijkt uit een gisteren gepresenteerd rapport. Woensdagavond presenteerde de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) haar jaarlijkse mensenrechtenrapport over christelijke minderheden in Turkije en Irak aan Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) en CDA-Kamerlid Omtzigt. Peter van Dalen heeft een extra exemplaar van het ABM-rapport meegenomen: hij zal het deze week met een begeleidende brief aan mevrouw C. Ashton, de EU vertegenwoordiger voor het buitenlans beleid, toesturen.

Tijdens de presentatie waren in het gebouw van de Aramese gemeenschap in Enschede vele tientallen mensen bijeen om de vervolgde Aramese christenen te gedenken. En ook de vele onderdrukte christenen in het hele Midden-Oosten. Voor de Aramese christenen in zuidoost Turkije is het extra pijnlijk te moeten zien hoe de Turkse overheid stap voor stap voort gaat met het onteigenen van het christelijke klooster Mor Gabriel. Dat klooster staat er al sedert het jaar 397 A.D. en is centrum voor de Aramese christenen. Kamerlid Omtzigt verwachtte dat deze kwestie beslecht moet worden voor het Mensenrechten Hof in Straatsburg.

Positie Christenen

Peter van Dalen gaf in een presentatie aan dat afgelopen januari mede op zijn initiatief het Europees Parlement voor het eerst een apart debat had gewijd aan de situatie van christenen in het Midden-Oosten. Van Dalen onderstreepte het belang, de positie van de christenen aldaar te blijven benadrukken: ,,Velen in Europa kunnen of willen niet weten hoe christenen in het Midden-Oosten dagelijks te maken hebben met pesterijen, discriminatie, aanslagen en geweld. Ik blijf er voor knokken dat op de Europese agenda te krijgen en te houden. Dit moet speerpunt worden in het Europese buitenlandse beleid. Als wij hier tolerantie vragen voor alle godsdiensten inclusief de islam moeten de moslimregeringen die ook betrachten tegenover christenen in het Midden-Oosten. Daar komt helaas te weinig van terecht dus blijft actie in het Europees Parlement noodzakelijk", aldus de Europarlementariër van de ChristenUnie.

Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten