Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Minister wijst Kortrijk aan als locatie hoogspanningsstation

College van B&W geïnformeerd over locatie hoogspanningsstation Breukelen

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft Kortrijk aangewezen voor de bouw van een hoogspanningsstation. De gemeente is onlangs door het ministerie geïnformeerd over de uitkomst van het locatieonderzoek en de overwegingen die hebben geleid tot het uiteindelijke aanwijsbesluit. Het ministerie heeft drie locaties onderzocht: de locatie Laan van Duuring, de locatie Ruwiel en de locatie Kortrijk. Uiteindelijk heeft de minister besloten om de locatie Kortrijk aan te wijzen als definitieve locatie. Gemeente Stichtse Vecht heeft hiervan kennis genomen.

Wethouder Wiersema: "Voorafgaand aan het besluit is op dringend verzoek van het ministerie overleg met ons geweest. Gemeente Stichtse Vecht werd gepolst naar hun standpunt ten aanzien van het locatieonderzoek. In dat overleg werd duidelijk dat de minister op de korte termijn een besluit zou nemen. Namens het college is toen nadrukkelijk gemeld dat wij van mening zijn dat geen van de drie onderzochte locaties aanvaardbaar is. Voor de locatie Kortrijk, zien we geen politiek en maatschappelijk draagvlak. De gemeente Stichtse Vecht ziet zich namelijk onevenredig belast door deze keuze omdat gemeente ook nog te maken heeft met de verbreding van de A2, de verzwaring van de hoogspanningsmasten Maarssenbroek ten behoeve van de bouw van het hoogspanningsstation Breukelen, de verdubbeling van het spoor, en het transport van gevaarlijke stoffen."

Het ministerie zal door middel van een zogenoemd inpassingsplan de bouw mogelijk maken. Dit plan komt te zijner tijd ter inzage te liggen. Hierop hebben belanghebbenden en andere bewoners de mogelijkheid om bedenkingen in te dienen. Aansluitend is beroep bij de Raad van State mogelijk. Gemeente Stichtse Vecht zal zich constant op de hoogte stellen van het proces en trachten om, binnen de beperkte ruimte die er nog is, het meest optimale resultaat voor de bewoners te bewerkstelligen. Dit betekent niet dat de locatie zal wijzigen, wel kunnen we meepraten over de inpassing in het gebied.

De volledige verantwoording voor het realiseren van het transformatiestation ligt bij het ministerie. Belanghebbenden en bewoners worden door het ministerie geïnformeerd over het verdere proces. Het ministerie heeft aangegeven op 27 juni 2011 een informatieavond te organiseren.