Gemeente Purmerend

Voordelen Bestuursakkoord groter dan nadelen

17 mei 2011

College van B&W raadpleegt gemeenteraad- In bestuurlijk Nederland leeft een discussie over het concept Bestuursakkoord dat de regering wil sluiten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de uitvoering van landelijk beleid. Een aantal gemeenten voorziet onaanvaardbare financiële risico's. Tijdens het landelijk VNG-congres op 7 en 8 juni in Ulft is de definitieve stemming. Het Purmerends college overweegt vóór te stemmen.

Bestuursakkoord

Het bestuursakkoord legt afspraken tussen het Rijk en andere overheden zoals gemeenten en waterschappen vast, voor de lopende kabinetsperiode. Het gaat dan over de manier waarop gemeenten en andere overheden (IPO en UvW) hun wettelijke verantwoordelijkheden invullen en welke financiële middelen daarvoor door het Rijk beschikbaar worden gesteld. Ook kunnen afspraken worden gemaakt over de manier waarop overheden met elkaar omgaan.

Advies gemeenteraad

Het college van Burgemeester en wethouders van Purmerend is van plan om vóór het Bestuursakkoord te stemmen. Het akkoord is echter van zodanig groot belang voor de stad dat ze de gemeenteraad erover zal raadplegen. In een brief aan de raadsleden zijn de overwegingen voorgelegd. Uitgangspunt voor beoordeling van het bestuursakkoord is de beantwoording van de vraag of de gemeenten in staat worden gesteld om de taken waar zij voor staan uit te voeren.

Meer voordelen dan nadelen

Volgens het college wegen de in te schatten voordelen van het bestuursakkoord voor de stad zwaarder dan de nadelen. Zo biedt het bestuursakkoord straks meer beleidsvrijheid en ruimte om met kennis van de lokale situatie in Purmerend gemeentelijke taken uit te voeren. Gemeenten hebben steeds gepleit voor een sterke rol als eerste overheid en een versterking van het takenpakket op onder meer werk, zorg en jeugd. Het bestuursakkoord geeft die versterking. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Jeugdzorgtaak die bij de gemeente zou komen te liggen en de uitvoering van de toekomstige Wet werken naar vermogen (Wwnv).

Financiële risico's

Tegenover deze voordelen staan echter financiële risico's voor de gemeenten. Ook maakt Purmerend zich met veel andere gemeenten zorgen over de toekomst van de sociale werkvoorziening. Er zijn weliswaar belangrijke afspraken gemaakt, maar er blijft een grote zorg dat de afspraken in de praktijk onvoldoende blijken te zijn.