KNHS

William Funnell steepelend naar zege in Derby van La Baule 14 mei 2011
Eric van der Vleuten - Cannelina

LA BAULE (KNHS) - Tijdens het CSIO La Baule is de Derby één van de klassiekers. Elfhonderd meter lang met 21 hindernissen, 31 sprongen en een vijver waar doorheen gegaloppeerd dient te worden. Een volgepakt huis, 10.000 mensen, sloeg de verrichtingen van de 17 deelnemers gade. Zij zagen de Brit William Funnell met Kannelle de la Baie de zege pakken, voor de favoriet van het chauvinistische Franse publiek Julien Epaillard met de schimmel Commissario.

De Amerikaan Rich Fellers leek met zijn typische cowboy-achting wijze van rijden op de tweede plaats af te stevenen, tot zijn paardje McGuinness op de één na laatste hindernis een springfout maakte. Daardoor eindigde hij op de vijfde plek. De derde plaats was verrassend genoeg voor de Belg Jerome Guery met Ramiro de Belle Vue, die zijn landgenoot Phillippe Le Jeune met Querlybet Hero Stx voor wist te blijven.
Vier foutloze combinaties in deze Derby van La Baule zijn uitzonderlijk, want meerdere malen werd in de geschiedenis deze wedstrijd gewonnen door combinaties met vier of acht strafpunten. Voor Nederland kwamen Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Cannelina en Jur Vrieling (Holwierde) met Wadro's Nerina aan de start. Van der Vleuten leek lang op weg een foutloze rit neer te gaan zetten, maar noteerde een fout op de eerste van de driesprong. Daarna noteerde de inwoner van Mierlo een weigering op de vijver en die kostte tijd, waardoor Van der Vleuten uiteindelijk met een totaal van twaalf strafpunten op de zevende plek eindigde. Ook Vrieling had even problemen op de vijver. Deze vijver is een zogenaamde gesloten hindernis en Vrieling verliet tussen de vlaggen kort de vijver, hetgeen hem op een diskwalificatie kwam te staan.
Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Derby (1.50m):


1) William Funnell (Eng) - Kannelle de la Baie - 0 / 142.83
2) Julien Epaillard (Fra) - Commissario - 0 / 149.55
3) Jerome Guery (Bel) - Ramiro de Belle Vue - 0 / 158.58 7) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Cannelina - 11 / 174.93

Foto Eric van der Vleuten en Cannelina door: www.melissen.net