Socialistische Partij

Geen Amsterdamse steun voor asociale kabinetsplannen

12-05-2011 * Op initiatief van de SP heeft de gemeente Amsterdam vandaag aangegeven het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten zoals dat er nu ligt niet te steunen. Bij dit bestuursakkoord worden landelijke bezuinigingen over de schutting gegooid naar de gemeente. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Gelukkig eist ook het stadsbestuur meer geld vanuit het Rijk, voordat zij eventueel instemmen met dit voorlopige akkoord. Als de plannen zoals ze er nu liggen doorgaan, komen de klappen van de crisis onevenredig hard aan bij degenen die het al het moeilijkst hebben."
Maureen van der Pligt
De inzet van het akkoord tussen gemeenten en Rijk is een kleinere, dienstverlenende overheid. Dit betekent dat er veel taken en verantwoordelijkheden van landelijke naar lagere overheden worden overgedragen. Het gaat hier onder andere om decentralisatie van de jeugdzorg en hervormingen in de bijstandswet, de sociale werkvoorziening en de Wajong. Van der Pligt: "Dit akkoord heeft grote gevolgen voor inwoners van Amsterdam. Als het college hier toch mee zou instemmen wordt de gemeente medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van megabezuinigingen op de kwetsbaarsten in onze samenleving, zoals de mensen met een beperking en kwetsbare jongeren."

Het stadsbestuur komt voor de raadsvergadering van 1 juni met een officieel standpunt, maar als de regering geen extra geld beschikbaar stelt dan zal Amsterdam tegen dit akkoord stemmen. De SP zal het standpunt op 1 juni nogmaals in de raad bespreken om samen met andere partijen dan een duidelijk tegengeluid te laten horen. Van der Pligt: "Dit akkoord betekent een bom onder de sociale voorzieningen en kan de nekslag zijn voor de sociale werkvoorziening in Amsterdam. De SP zal alles op alles zetten om dit te voorkomen."