Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 11.22 - Diverse onderwerpen persgesprek 12 mei 2011

o Risicoprofiel Veiligheidsregio
o Floriade 2022 regio Boskoop

Deze onderwerpen staan op de agenda van de ronde tafel gesprekken op 12 mei 2011 om 19:30 uur in de Raadzaal en commissiekamer van het gemeentehuis. Door in gesprek te gaan met inwoners, verenigingen en organisaties én eventueel met de portefeuillehouder vormen raadsleden zich een beeld van de onderwerpen. Het stellen van vragen en inventariseren van informatie staat centraal. Tijdens de ronde tafel worden nog geen besluiten genomen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 26 mei 2011.

Risicoprofiel Veiligheidsregio
De gemeente Boskoop maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Hollands Midden. In deze regio werken hulpverleningsdiensten samen aan de veiligheid in het gebied. Om goed beleid te kunnen voeren en risico's te kunnen verminderen is een regionaal risicoprofiel opgesteld. Het risicoprofiel is ook bedoeld om ons beter voor te kunnen bereiden op rampen en crises. In het risicoprofiel staan risico's die voor heel Nederland gelden, zoals een ziektegolf (griep), met daarbij aangegeven hoe relevant het is voor onze regio of gemeente. Ook staan in het profiel specifieke risico's genoemd zoals het transport van gevaarlijke stoffen, zowel over de weg, water en via buisleidingen en het risico van overstromingen.

Boskoop heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eigen risico's aan te geven. Omdat Boskoop een groot en aaneengesloten sierteelt- en boomkwekerijgebied is kan de uitbraak van een plantenziekte (bijvoorbeeld Oost-Aziatische boktor, eikenprocessierups of sprinkhanenplaag) grote gevolgen hebben voor de kwekers. De plantenziekten zijn dus als risico toegevoegd aan het profiel.

Op 12 mei zal er door coördinerend gemeentesecretaris Ruud Bitter een presentatie worden gehouden in de Ronde Tafel. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde prioritering voor risico's met een hogere waarschijnlijkheid en een grotere impact.

Floriade 2022 regio Boskoop
De Boskoopse gemeenteraad besluit op 26 mei 2011 of zij zich samen met andere gemeenten uit de regio, de provincie Zuid-Holland en diverse private partijen bij de Nederlandse Tuinbouwraad kandidaat stelt voor het maken van een bidbook voor de Floriade 2022.

Wereldexpo
Sinds 1960 vindt elke tien jaar de Floriade in Nederland plaats. Zes maanden lang is de Floriade een spectaculaire wereldexpo waar de `tuinbouw in ontwikkeling' wordt getoond. De ervaring is dat deze wereldexpo veel betekent voor de plaats of regio waar de Floriade wordt gehouden. Niet alleen in economisch opzicht, maar ook in landschappelijk en maatschappelijk opzicht biedt de Floriade kansen.

Vitale samenleving
Op initiatief van de gemeente Boskoop hebben de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Lansingerland, Zoetermeer, Zuidplas, Waddinxveen, Rijnwoude en Boskoop, de provincie Zuid-Holland en diverse private partijen de afgelopen maanden de meerwaarde van de Floriade 2022 voor deze regio verkend. Om de waarde in te kunnen schatten moest het thema voor 2022 helder zijn. Op basis van een grondige analyse van de ontwikkeling van mens, maatschappij en economie tot 2022 en verder en de sterke punten van deze regio is gekozen voor het thema `Vitale samenleving'.

De kwaliteiten van deze regio zijn decentraal georganiseerd. Door naar de toekomst toe de handen in een te slaan en de verschillende locaties en initiatieven actief te verbinden, bereiken we samen meer dan de som der delen. Bestaande kwaliteiten worden beter zichtbaar en toegankelijk, en nieuwe initiatieven worden duurzamer, kansrijker en komen sneller tot stand. Daar ligt de kans voor deze regio en de meerwaarde voor Boskoop. De ontwikkeling van een visie op de Floriade 2022 maakt ons hiervan bewust. De organisatie van de Floriade 2022 zet het fundament neer voor een duurzame samenwerking in de regio.

Decentrale manifestatie in de regio
De regio Boskoop heeft de ambitie een duurzaam
gebiedsontwikkelingsprogramma te ontwikkelen met blijvende, brede maatschappelijke waarde. In tegenstelling tot voorgaande Floriades, wordt geen eenmalige wereldtentoonstelling georganiseerd op een kernlocatie. In plaats hiervan wordt de betekenis van de tuinbouw en het groene landschap voor de samenleving verspreid in de regio tentoongesteld. Naast het ontwikkelingsprogramma, beleeft de Floriade als evenement in 2022 een climax.

Selectieprocedure
De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) is momenteel bezig om de selectieprocedure en randvoorwaarden voor de Floriade 2022 op te stellen. Om voor de Floriade 2022 in aanmerking te komen moeten partijen zich naar verwachting in mei/juni 2011 kandidaatstellen voor de bidbookfase. De NTR beslist welke partijen een bidbook mogen maken. Als de regio een bidbook mag opstellen zullen de samenwerkingspartners in deze regio in de loop van 2012 besluiten om het bidbook wel of niet in te dienen bij de NTR en mee te dingen naar de organisatie van de Floriade 2022.