Politie Groningen

Vernielingen in noorden Stad hard aangepakt

Gezamenlijk project politie en gemeente

Groningen, 12-05-2011 o Met het project N350 pakt de politie de komende maanden vernielingen, baldadig gedrag en openlijke geweldplegingen in het noordelijke gedeelte van de Stad stevig aan. Bewoners en ondernemers van het noordelijke gedeelte in de binnenstad, de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk in Groningen gaven aan dat deze vernielingen als één van de belangrijkste ergernissen werden ervaren.

Grote groepen jongeren en bezoekers van de binnenstad trekken vooral in het weekeind (donderdag, vrijdag en zaterdagnacht) door deze wijken om te gaan stappen en om weer naar huis te gaan. Uit aangiftecijfers blijkt dat het aantal vernielingen in het noordelijke gedeelte van de Stad aan de hoge kant is. Ook is gebleken dat er geregeld vernielingen en baldadigheden van autospiegels, straatmeubilair, fietsen en bushokjes hebben plaatsgevonden.

Overlast

Omwonenden en ondernemers ervaren hierdoor veel overlast, vooral omdat deze ergernissen in de avond- en nachtelijke uren plaatsvinden. Ondanks een aantal gerichte acties en het aanhouden van verdachten is de overlast amper verminderd. Met het project N350, N staat voor Noord terwijl 350 het Strafrechtartikel vernieling is, wil de politie de overlast terugbrengen naar aanvaardbare proporties.

Doelen

Het project N350 beoogt een structurele aanpak van dit
overlastprobleem. Allereerst wil de politie zo veel mogelijk verdachten van baldadigheid, vernieling en openlijke geweldpleging aanhouden. Daarnaast wil de politie het vertrouwen van omwonenden en ondernemers terugwinnen. Ook moet de bereidheid om aangifte te doen omhoog. Ten slotte hoopt de politie dat het aantal heterdaadmeldingen van vernielingen omhoog gaat.

Heterdaad? Bel 112!

De politie heeft in dit project de nadrukkelijke samenwerking met de gemeente Groningen gezocht. Ook wordt binnenkort een flyer in de betrokken wijken verspreid. De hulp van burgers is in de aanpak heel belangrijk. Als men getuige is van een vernieling, dan kan men deze heterdaadsituatie direct doorgeven via het alarmnummer 112. Als het geen acute melding is, kan met het landelijke nummer 0900-8844 worden gebeld.

Extra toezicht

De politie houdt op de stapavonden- en nachten in het weekend extra toezicht in de drie noordelijk gelegen wijken. Er wordt zowel in burger als in uniform gesurveilleerd met het doel zo veel mogelijk verdachte op te pakken.

Eerste resultaten

Vanaf de start van het project, donderdag 5 mei, heeft de politie in het kader van het project al twaalf aanhoudingen verricht. Deze aanhoudingen werden verricht, omdat de verdachten vernieling pleegden, baldadig gedrag vertoonden of een diefstal hadden gepleegd. Ook tijdens het extra toezicht in het eerste weekend werden vier personen aangehouden voor baldadigheid. Op de Turfsingel in Groningen werd een 23-jarige man uit Schildwolde bekeurd, omdat hij een glazen fles tegen een gevel van een woning kapot gegooid. Drie jongens uit Zuidhorn (17,18 en 18 jaar) gingen op de bon, nadat zij gestalde fietsen omver hadden gegooid in de W.A. Scholtenstraat en Bloemsingel in Groningen. Ook hadden zij getrokken aan bouwhekken op de Vrijdemalaan.