Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 11.15 uur

Utrecht, 12-05-2011

Blauwe middag en avond

UTRECHT De politie heeft op woensdagmiddag en - avond een verkeerscontrole gehouden op verschillende locaties. Deze controle was in samenwerking met de Belastingdienst en de financieel economische recherche. De belastingdienst onderzocht ook hoe eigenaren aan hun dure autos komen.

De belastingdienst zette bij de controle een ANPR-voertuig, Automatic Number Plate Recognition, in. Met een ANPR-voertuig kunnen automatisch van alle passerende voertuigen, de kentekenplaten gelezen worden. Het systeem vergelijkt de kentekens direct met de inhoud van verschillende opsporingsbestanden van onder andere politie en de Belastingdienst. Gesignaleerde voertuigen worden door de politie staande gehouden.

Tussen 16.00 uur en 18.00 uur controleerden de agenten op de Amerikalaan. Het ANPR-voertuig stond op de Beneluxlaan en hieruit kwamen 21 hits. Op de Marcopololaan werden ook de voertuigen gescand, dit vond plaats tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Hier kwamen zeventig hits uit voort. Tevens zijn motoragenten de wijken ingegaan om voertuigen te controleren.

Vier autos werden in beslag genomen. Er zijn bekeuringen uitgeschreven voor onder andere onverzekerde voertuigen, verlopen APK en het niet dragen van de autogordel. Twee personen stonden gesignaleerd en zij zijn aangehouden.

Bedreiging

UTRECHT Een man werd op woensdagavond aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging.

Omstreeks 23.30 uur kreeg de politie een melding van een mishandeling en een bedreiging op de Oudegracht. Een 25-jarige man uit Haarlem was in zijn gezicht geslagen en bedreigd door een man. Het gebeurde omdat de vriendin van het slachtoffer werd aangesproken en zij niet gewenst reageerde. De verdachte was na de klap, vertrokken in de richting van de Dom. Agenten zochten aan de hand van het signalement naar de verdachte en troffen hem aan op de Ganzenmarkt. De 26-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging

UTRECHT Een man werd op woensdagavond aangehouden, omdat hij een auto had vernield. Vervolgens bedreigde hij agenten.

Rond 18.20 uur kreeg de politie een melding van een vernieling van een auto op de Seinedreef. Na een verkeersconflict tussen twee bestuurders van autos, vernielde één van de bestuurders de auto van de ander. De 38-jarige eigenaar van de auto uit Maarssen, belde de politie en gaf het kenteken en het signalement van de man die zijn auto vernield had door. Agenten gingen naar de woning van de tenaamgestelde, waar de auto toevallig net kwam aanrijden. Agenten spraken de man aan, maar hij werd agressief en beledigde hen direct. De man wilde met de agenten vechten en zij moesten pepperspray gebruiken om zichzelf te verdedigen. Vervolgens konden ze de verdachte, een 47-jarige man uit Utrecht, boeien en meenemen naar het bureau. Onderweg naar het bureau bedreigde de verdachte de agenten opnieuw en probeerde hij één van hen kopstoten te geven. De man is in verzekering gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drie aanhoudingen na babbeltruc

UTRECHT Drie minderjarige meisjes (14, 15 en 16 jaar) afkomstig uit Nieuwegein zijn woensdagmiddag 11 mei aangehouden nadat zij in Tuindorp-Oost een bejaarde vrouw hadden bestolen van een aanzienlijk bedrag.

Omstreeks 14.35 uur kreeg de politie een melding dat een 88-jarige bewoonster van de Eykmanlaan was bestolen. Twee meisjes hadden aangebeld bij haar woning met het verhaal dat ze voor school een interview moesten afnemen over de Tweede Wereldoorlog. De vrouw liet de twee meisjes binnen. Eén van hen hield haar aan de praat in de keuken, de ander keek rond in het huis. Vermoedelijk is toen een derde meisje binnen gelaten.

Na een kwartier was het interview afgelopen en vertrokken de twee interviewsters. De bewoonster ontdekte meteen dat zij slachtoffer was geworden van een babbeltruc en ging achter de daders aan. Daarbij kreeg zij de hulp van twee langsrijdende bouwvakkers. Die slaagden erin het derde meisje even verderop aan te houden. Zij bleek in bezit van het geld van de vrouw. De twee andere meisjes konden even later door de politie worden aangehouden op de Prof. Jordanlaan.

De meisjes zijn overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld. Hun ouders zijn ingelicht. De politie stelt nader onderzoek in, ook naar eventuele andere babbeltrucs in de omgeving. Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc? Meldt u zich dan bij de politie van het district Utrecht stad via telefoonnummer: 0900 88 44.

In algemene zin adviseert de politie om geen grote geldbedragen in huis te hebben. Tevens adviseert de politie om geen onbekende personen in de woning toe te laten.

Mishandeling

UTRECHT Een man werd op woensdagavond aangehouden, omdat hij een agent hard sloeg. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding.

De politie kreeg rond 23.40 uur een melding van een schreeuwende man op de Maetsuykerstraat, die al de hele avond zorgde voor overlast. Agenten gingen ter plaatse en merkten dat de man wat verward overkwam. Ze wilden hem naar zijn woning sturen, toen de man één van de agenten uit het niets hard sloeg. De agenten wilden de man aanhouden, maar de man verzette zich hevig. Agenten gebruikte gepast geweld om de man aan te kunnen houden, maar hij bleef zich verzetten en wilde vechten met de agenten. Uiteindelijk konden de agenten de man aanhouden, nadat zij pepperspray en de wapenstok hadden gebruikt. De 48-jarige verwarde man uit Utrecht werd meegenomen naar het bureau. Hij zal onderzocht worden door de Crisisdienst. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Man met gestolen fiets aangehouden

UTRECHT Op woensdagmiddag heeft de politie een man aangehouden. De man reed op een fiets die als gestolen geregistreerd stond.

Omstreeks 14.00 uur zagen agenten een fietser op de Vleutenseweg met een kapot slot. Zij besloten de fietser staande te houden en de fiets te controleren. De fiets bleek gestolen te zijn. De fietser, een 19-jarige man uit Utrecht, verklaarde dat het de fiets van zijn moeder was. De politie heeft ook de moeder, een 48-jarige vrouw uit Utrecht, ondervraagd. De vrouw verklaarde de fiets via het internet gekocht te hebben. De fiets werd in beslag genomen. Tegen beide personen is proces-verbaal opgemaakt.

Brandstichting

UTRECHT In de nacht van woensdag op donderdag werd vermoedelijk brand gesticht. De politie zoekt getuigen.

Omstreeks 04.05 uur kreeg de politie een melding van een brand op de Van Vollenhovenlaan. Ter plaatse zagen agenten een brandend frame van een scooter. De brand was te groot om zelf blussen, dus besloot de politie de brandweer in te schakelen. De politie vermoedt dat het gaat om brandstichting.

De politie zoekt getuigen. Als u meer informatie heeft, kunt u contact opnemen via 0900-8844.

Diefstal bromfiets

UTRECHT De politie heeft woensdagmiddag twee jongens aangehouden. Beide jongens reden op een gestolen bromfiets.

Omstreeks 15.55 uur kreeg de politie een melding van diefstal van een bromfiets aan de Europalaan. Twee jongens zouden het kettingslot van de bromfiets hebben geopend en zijn er vervolgens vandoor gegaan. Twee getuigen hebben de verdachten gezien en konden een signalement geven van de daders. Later op de dag hield de politie op de Magelhaenlaan in Utrecht twee bromfietsers staande. Beide mannen reden op een gestolen scooter. Eén van de bromfietsers was de bromfiets die was gestolen op de Europalaan in Utrecht. De politie heeft de scooters in beslag genomen. De jongens, 14 en 16 jaar beiden uit Utrecht, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Aanrijding letsel

DE MEERN In de nacht van woensdag op donderdag vond een aanrijding plaats tussen twee autos.

Omstreeks 00.05 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Meerndijk. Ter plaatse bleek dat een 45-jarige bestuurder uit Wijk bij Duurstede een aanrijding had gehad met een 27-jarige bestuurder uit Woerden. Eén van de bestuurders werd met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht.

Autokraker gezocht

UTRECHT De politie zoekt getuigen van een man die op woensdagmiddag een autoruit kapot sloeg.

Rond 22.55 uur kreeg de politie een melding over een autoruit die was ingeslagen. Het was gedaan door een man op de Laan van Minsweerd, ter hoogte van de Pieter Saenredamstraat. Een man ging ervandoor richting de Frans Halsstraat, nadat hij het dashboardkastje had doorzocht maar niets had meegenomen. Agenten gingen direct ter plaatse, maar troffen de man niet meer aan.

Signalement:


- blanke man


- zwart krullend haar


- groene camouflage jas


- zwarte fiets

De politie zoekt getuigen. Heeft u meer informatie, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Winkeldiefstal met geweld

UTRECHT Op woensdagmiddag kreeg een vrouw een klap van een winkeldief, toen zij hem betrapte. De dief wist te ontkomen, de politie zoekt getuigen.

De politie kreeg rond 12.35 uur een melding van een winkeldiefstal met geweld aan de Doornburglaan. Een 27-jarige vrouw uit Nieuwegein stond in de rij voor de kassa, toen zij zag dat een man voor haar niet alle goederen bij de kassa afrekende. De vrouw sprak de man hierop aan en hij gaf haar een klap in haar gezicht. Vervolgens rende hij weg met de gestolen spullen. Hij rende in de richting van het Max Euweplein. De agenten gingen direct ter plaatse, maar troffen de verdachte niet meer in de omgeving aan.

Signalement:


- lichtgetinte man


- 40-45 jaar


- 1.75 meter


- gezet postuur


- zwart haar


- donkerbruine jas

De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u meer informatie, neemt u dan contact op met de politie van Utrecht stad via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.