Gemeente Lochem


Inloopavond 60 km zone Lochem - Zutphen

Op donderdag 12 mei organiseert de gemeente Lochem in Ons Huis in Almen een informatieavond over de maatregelen voor het gebied tussen Lochem en Zutphen dat wordt ingericht als 60 km-zone.

In september 2010 is er een inloopavond geweest waar inwoners uit dit gebied hun ideeën en opmerkingen konden geven over de inrichting. Deze informatie heeft de gemeente gebruikt bij de uitwerking van diverse maatregelen. Tijdens de inloopavond van 12 mei wordt het conceptinrichtingsplan met de voorgestelde maatregelen gepresenteerd. Belanghebbenden kunnen tijdens deze avond laten weten wat ze van dit conceptplan vinden. Na deze avond wordt het definitieve plan met een verkeersbesluit, dat voor deze maatregelen nodig is, voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

Maatregelen voor veiligheid in het gebied
Om kenbaar te maken dat de maximumsnelheid in het gebied 60 km/uur is, komen bij alle invalswegen van het gebied borden met een ondersteunende maatregel. Ondersteunende maatregelen zijn bijvoorbeeld strepen op de weg, zogenaamde kinderkopjes in de weg en bomen planten. Deze maatregelen moeten weggebruikers erop attent maken dat het gaat om een gebied waar niet hard gereden mag worden. Vanwege de uitgestrektheid van het gebied is ervoor gekozen om in ieder geval op de locaties waar in het verleden ongevallen zijn gebeurd, maatregelen te nemen.

Minder maaien
Om weggebruikers nog meer te dwingen langzamer te rijden zullen de bermen minder gemaaid worden. Hierdoor wordt de weg visueel versmald. Behalve de verlaging van de maximumsnelheid, is het ook duurzaam om dit te doen. Het maaisel dat wordt afgevoerd wordt namelijk weer gebruikt voor biomassa. Hierdoor kost het maaien geen geld meer want het kan kostendekkend worden beheerd. Na verloop van tijd verandert hierdoor ook de vegetatie en krijgen de bermen een meer open structuur. Hierdoor kan het regenwater beter infiltreren naast de weg.

Afsluiting tunnel Rondweg-west
Tijdens de inloopavond in september, maar ook via eerdere klachten, is gebleken dat er doorgaand verkeer van en naar Lochem door het gebied rijdt dat via de provinciale N346 zou moeten rijden. De wegen in dit gebied zijn hiervoor niet geschikt. Ook wil de gemeente, naast de werkzaamheden aan het 60 km-gebied, binnen een paar jaar de Koedijk en Kijksteeg aanpassen omdat deze wegen aan onderhoud toe zijn. Daarom wordt voorgesteld om de tunnel onder de N346 af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Inloopbijeenkomst 12 mei
De maatregelen worden op 12 mei gepresenteerd tijdens een informatieavond. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid om binnen te lopen en de avond eindigt om 20.30uur. Kunt u niet aanwezig zijn maar wilt u hierover meer weten, neem contact op met dhr. Remko Schultz van de gemeente Lochem via 0573-289222 of via de e-mail op r.schultz@lochem.nl. U kunt ook kijken op deze website bij Reizen, verkeer en vervoer.