Gemeente Coevorden

Officiële opening Hof van Coevorden op 12 mei

dinsdag 5 april 2011

Het Hof van Coevorden wordt op donderdagmiddag 12 mei 2011 officieel geopend. De openingshandeling wordt verricht door de Commissaris van de Koningin van Drenthe dhr. Jacques Tichelaar en Zijne Koninklijke Hoogheid Erfprins Carl Ferdinand Zu Bentheim und Steinfurt. Het thema van de officiële opening is `Coevorden Grensoverschrijdend'.

Door haar grensligging heeft Coevorden zich door de eeuwen heen een belangrijke positie verworven. De oudste stad van Drenthe is ontstaan bij een doorwaadbare plaats (voorde) in het moeras. Het was dan ook eeuwenlang dé toegangspoort naar het Noorden. Via Coevorden konden reizigers uit binnen- en buitenland over de Hondsrug naar Groningen. Coevorden was één van de belangrijkste steden van Noord-Nederland en had grote strategische waarde. Op deze plek ontstond dan ook al in de late middeleeuwen een vesting.

Hechte banden
Door moderne technieken kwam er een einde aan het strategische voordeel en verloor Coevorden haar positie als vestingstad. Toch zijn de banden met Duitsland hecht gebleven. Coevorden heeft een grensoverschrijdend bedrijventerrein (Europark) en ook op het gebied van veiligheid wordt er samengewerkt met het buurland. Reden voor de gemeente om voor het thema `Coevorden Grensoverschrijdend' te kiezen bij de officiële opening van het Hof van Coevorden.

Kasteel
Het Hof van Coevorden wordt ook wel het Huis van de Bevolking genoemd. Deze functie werd lange tijd uitgeoefend door het Kasteel. Het Kasteel had, toen Coevorden nog een vestingstad was, een belangrijke rol in de beveiliging van een uitgestrekt gebied. In het Kasteel, dat inmiddels is omgebouwd tot Châteauhotel, hangt het wapenschild van Graaf Everwijn Zu Bentheim und Steinfurt. Deze graaf is voorvader van Zijne Koninklijke Hoogheid Erfprins Carl Ferdinand Zu Bentheim und Steinfurt. Everwijn Zu Bentheim und Steinfurt was landdrost van Drenthe. In zijn tijd was het Kasteel de officiële residentie van de landdrosten van Drenthe. Tegenwoordig kan Commissaris van de Koningin dhr. Jacques Tichelaar worden gezien als de landdrost van Drenthe.

Officiële openingshandeling
Binnen- en buitenland en heden en verleden komen samen bij de officiële openingshandeling van het Hof van Coevorden. Deze handeling wordt verricht door de Commissaris van de Koningin van Drenthe dhr. Jacques Tichelaar en Zijne Koninklijke Hoogheid Erfprins Carl Ferdinand Zu Bentheim und Steinfurt. Zijne Koninklijke Hoogheid Erfprins Carl Ferdinand Zu Bentheim und Steinfurt is kasteelheer van Kasteel Bentheim en speelt een belangrijke rol in de promotie van Grafschaft Bentheim.

Programma
De officiële opening bestaat uit het onthullen van het stadswapen aan de buitenkant van het gebouw. Publiek is hierbij van harte welkom. Daarna gaat een programma voor genodigden in het Hof van Coevorden van start. Er worden onder meer een Hoftour en een economische discussie `De kracht van Coevorden' georganiseerd.

Compositie Missa Trinitatis
`s Avonds staat de uitvoering van de nieuwe compositie Missa Trinitatis in de Nederlandse Hervormde Kerk op het programma. Deze nieuwe compositie voor koorzang wordt uitgevoerd door een gelegenheidskoor bestaande uit leden van het noordelijk koor Cantatrix, solisten uit de regio Brest in Belarus en van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Dit sluit aan bij het thema van de opening: `Coevorden grensoverschrijdend'. Het vestingverleden van Coevorden en Brest is door componist Hoite Pruiksma verbeeld in de compositie Missa Trinitatis. De compositie wordt op 12 mei alleen voor genodigden uitgevoerd. De compositie wordt ook uitgevoerd in Groningen en Zuidhorn. Kijk voor meer informatie op de website van Cantatrix: www.cantatrix.nl. In januari 2012 wordt de compositie uitgevoerd in Brest.

Publieksopening
Naast de officiële opening organiseert de gemeente Coevorden op zaterdag 14 mei 2011 de publieksopening. Die dag zijn er in en om het gebouw tal van activiteiten, zoals een gratis ontbijt in de stad beschikbaar gesteld door de Coevorder Handelsvereniging, kinderanimatie, een markt met als thema `Mooi Coevorden!', optredens van culturele verenigingen uit de gemeente op een podium op de Markt, het eerste huwelijk in de Tuinzaal, de jeugdgemeenteraad en optredens van CQ Centrum voor de Kunsten in het Hof van Coevorden. Bijzonder is dat tijdens de publieksopening de tijdcapsule wordt `ingemetseld'. De publieksopening van Hof van Coevorden op 14 mei wordt een groot evenement waarbij nadrukkelijk de inwoners van de gemeente centraal staan. Kijk voor meer informatie op: www.coevorden.nl/opening. Op 4 mei 2011 wordt huis aan huis in de gemeente Coevorden een krant verspreid met het volledige programma.