D66

woensdag 4 mei 2011

Europese telecombedrijven: sluit je aan bij de gedragscode internetvrijheid

"Europese telecombedrijven zoals Vodafone zouden zich moeten aansluiten bij de gedragscode internetvrijheid", hiertoe heeft Europarlementslid Marietje Schaake opgeroepen tijdens een meeting in het EP.

GNI

Het Global Network Initiative (GNI) is een groep van bedrijven, organisaties uit het maatschappelijk middenveld en academici uit de hele wereld die vrijwillig samenwerkt om online vrijheid van meningsuiting te bevorderen. Aangesloten bedrijven houden zich aan een gedragscode over internetvrijheid en mensenrechten.

Schaake had de directeur van het Global Network Initiative (GNI), Susan Morgan, uitgenodigd om over het netwerk te vertellen.

Druk van overheden

Wereldwijd heeft de ICT sector te maken met een toenemende druk van overheden om te voldoen aan lokale wetgeving, zelfs als dit mensenrechten, veiligheid of bedrijfsbelangen schaadt.

In februari van dit jaar vroeg Schaake aan Catherine Ashton om onderzoek te doen naar de rol van Europese bedrijven bij het uitschakelen van het internet in Egypte. Het Europese telecombedrijf Vodafone had onder druk van de autoriteiten de diensten aan mensen stop gezet, maar verstuurde wel smsjes van de regering. Schaake:"Als Europese telecombedrijven zich bij GNI aansluiten is dit een signaal dat zij de mensenrechten hoog in het vaandel hebben." Toegang tot een ongecensureerd en ongefilterd internet, ook via mobiele netwerken, is steeds belangrijker voor vrije meningsuiting, persvrijheid en de documentatie van mensenrechten schendingen.

Schaake vindt dat in het buitenlandbeleid van de EU veel meer aandacht moet zijn voor het belang van vrije communicatie en toegang tot informatie.

Er is nog geen antwoord op haar oproep aan de EU Buitenlandchef om de gang van zaken in Egypte te onderzoeken.