Gemeente Ermelo


Profielschets nieuwe burgemeester Ermelo vastgesteld

Op 28 april 2011 heeft de gemeenteraad van Ermelo unaniem de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Ermelo vastgesteld. Tijdens deze vergadering is ook de verordening voor het instellen van de vertrouwenscommissie en de samenstelling daarvan vastgesteld. Bij de vergadering was de Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje aanwezig. Op 9 mei 2011 wordt de vacature voor de nieuwe burgemeester officieel opengesteld. Kandidaten hebben daarna tot en met 6 juni 2011 de tijd om te solliciteren.

In de profielschets staat omschreven welke eigenschappen voor de burgemeester in Ermelo belangrijk zijn. De profielschets is besproken met de Commissaris van de Koningin. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de nieuwe burgemeester een verbinder en ambassadeur moet zijn. Met een verbinder wordt iemand bedoeld die zowel intern als extern bruggen kan bouwen. De nieuwe burgemeester moet actief aanwezig zijn in de samenleving en weten wat daarin leeft. Hij moet zich bestuurlijk in de positie van anderen kunnen verplaatsen en de behoeften en gevoelens van anderen kunnen onderkennen.

Met een ambassadeur wordt bedoeld dat de nieuwe burgemeester zich naar buiten toe sterk moet maken voor Ermelo en zich nadrukkelijk moet inzetten voor de belangen en ambities van de gemeente.

Procedure

Tijdens de raadsvergadering is ook de samenstelling van de vertrouwenscommissie vastgesteld. De vertrouwenscommissie vervult een belangrijke rol in de voordracht van de nieuwe burgemeester. Na sluiting van de sollicitatietermijn maakt de Commissaris van de Koningin op basis van de profielschets een eerste selectie van geschikte kandidaten. Hij bespreekt de lijst van mogelijke kandidaten met de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de kandidaten en doet een aanbeveling aan de raad van twee kandidaten.

In een besloten vergadering besluit de gemeenteraad welke kandidaat op de eerste plaats van de voordracht komt te staan en dus wordt aanbevolen voor benoeming. Deze naam wordt in een openbare raadsvergadering bekend gemaakt en hierna als aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken aangeboden. Hierna volgt het Koninklijk Besluit van de benoeming en vindt beëdiging van de nieuwe burgemeester plaats.