Gemeente Winterswijk

Invulling bezuinigingen Bibliotheek Oost- Achterhoek

Invulling bezuinigingen Bibliotheek Oost- Achterhoek

2 mei 2011
De gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk zijn opdrachtgever voor de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Door de bezuinigingen en de daardoor beperkte financiële middelen voor de bibliotheek dient de opdrachtomschrijving te worden herzien. Het is de bedoeling dat de raden in de verschillende gemeenten hierover in mei 2011 een besluit nemen. In Winterswijk zal de raadscommissie samenleving op 12 mei de voorstellen bespreken waarna op 25 of 26 mei de gemeenteraad deze zal behandelen.

Subsidies

De gemeentelijke subsidie wordt gefaseerd verminderd. In Winterswijk is de subsidie over 2011 niet geïndexeerd en wordt de subsidie over 2012 met 10% verminderd op basis van de subsidie over 2010 en over 2013 met 20% op basis van de subsidie over 2010. Mede vanwege de omvang van de bezuinigingen en de te verwachten bijstelling van de opdracht van de drie gemeenten is Bibliotheek Oost-Achterhoek genoodzaakt een vergaande reorganisatie door te voeren. Dit leidde tot een proces waarbij gemeenten, ambtelijk en bestuurlijk, samen met de directie van de bibliotheek intensief overleg voerden over de toekomst van het bibliotheekwerk in de Oost-Achterhoek.

Drie gemeenten

De verschillen binnen de drie gemeenten zijn groot. Zo is de bezuinigingstaakstelling verschillend en hebben Oost Gelre en Berkelland meerdere vestigingen in de verschillende kernen en rijd er een bibliobus. In de nota "Naar een nieuw concept van bibliotheekwerk in Oost-Achterhoek" komt de problematiek uitvoerig aan bod en worden voorstellen gedaan voor invulling van de bezuinigingstaakstelling. Omdat het opdrachtgeverschap en de beschikbare middelen kunnen verschillen is afgesproken dat elke gemeente waar voor zijn geld krijgt. Dus de plaatselijke subsidie wordt ook alleen in die zelfde plaats ingezet. Uitgangspunt bij de onderhandelingen die hebben geleid tot het advies was om zoveel mogelijk diensten overeind te houden met de verlaagde subsidieuitkering.

De bibliotheek in Winterswijk

Er is een inschatting gemaakt van de gevolgen voor de bibliotheek in Winterswijk. Momenteel is de bibliotheek 37,5 uur per week geopend en er is altijd personeel aanwezig. In 2013 wordt dat 22 uur. Daarbij komen 30 openingsuren zonder personele bezetting en kunnen leden zelfstandig boeken lenen en terugbrengen met behulp van de vorig jaar ingevoerde selfservice. Het boekenbezit blijft gehandhaafd op ongeveer 61.000 exemplaren. Over eventuele bezuinigingen na 2013 is nog geen besluit genomen.