Vogelbescherming Nederland


Nieuws april 2011

Jong spul op Beleef de Lente

Vrijdag 29 april 2011

De paasdagen hebben heel wat eieren opgeleverd bij Beleef de Lente. Na de steenuil, verblijde ook de boomklever ons met eieren. En alsof dat nog niet genoeg was, konden we ook volop genieten van de jonge oehoes en ooievaars.

Het was even spannend of het steenuilenpaartje dit seizoen wel tot broeden zou komen. Net als vorig jaar hadden ook de holenduiven hun zinnen op deze nestkast gezet. Maar rond Pasen was het dan zo ver: het vrouwtje legde vier eieren. Eenmaal aan het broeden, is het vrouwtje de aanwezigheid van de holenduiven meer dan zat. Met een ongekende felheid verjaagd ze de holenduiven uit het voorportaal, zodat ze in alle rust op haar eieren kan zitten. Rond 18 mei worden de kuikens verwacht. Een paar dagen daarvoor kunnen we al de jongen bij de boomklever verwachten. Hier verscheen het eerste ei op Tweede Paasdag in beeld, maar of dit ook daadwerkelijk het eerste ei is, is niet duidelijk. Mevrouw houdt haar eieren namelijk goed verstopt.

Bij de oehoe en ooievaar is het jonge spul volop in beeld. De oehoejongen laten zich goed voor de camera zien en zijn inmiddels `live' geringd. Ook de 4 jonge ooievaartjes steken hun koppies boven het nest zodra er iets te eten valt. Het is hard werken voor pa en ma, maar voor ons als buitenstaander levert het prachtige inkijkjes in het vogelleven op.