Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Stadsdeel Centrum gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank over Binnengasthuisterrein

29 april 2011

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum gaat in hoger beroep in de zaak rondom de geplande nieuwbouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Binnengasthuisterrein. Het beroep dat een aantal partijen had aangetekend tegen het verlenen van een monumentenvergunning aan de UvA is door de rechtbank Amsterdam in de uitspraak van 30 maart 2011 gegrond verklaard. Voor het einde van de hoger beroepstermijn op 10 mei a.s. zal het dagelijks bestuur hoger beroep instellen. Dan zullen de gronden nader worden toegelicht.

De stadsdeelraad wil over het dossier Binnengasthuisterrein een debat voeren, dat naar verwachting in mei zal plaatsvinden.

Achtergrondindormatie
De UvA wil op het Binnengasthuisterrein een nieuwe bibliotheek met studiecentrum voor de Faculteit der Geesteswetenschappen realiseren. Om de nieuwbouw mogelijk te maken dienen twee bestaande gebouwgedeelten te wijken. De twee gebouwen zijn aangewezen als beschermd rijksmonument, zodat voor de (gedeeltelijke) verwijdering een monumentenvergunning verreist is. Op 12 januari 2009 heeft stadsdeel Centrum een monumentenvergunning verleend aan de UvA. Tegen het verlenen van deze vergunning hebben vijf partijen beroep ingesteld bij de Rechtbank van Amsterdam. De partijen zijn: De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Vereniging Openbaar en Leefbaar Binnengasthuisterrein e.o., Initiatiefgroep Burgwallen Zuid, Het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut. Op 20 mei 2010 was de zitting. De rechter heeft 30 maart 2011 hierover een uitspraak gedaan en het beroep van eisers gegrond verklaard. .