GroenLinks

GroenLinks wil commissie studenten en docenten hbo

GroenLinks wil naar aanleiding van de problemen in het hoger beroepsonderwijs breken met de macht van schoolbesturen.Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil een parlementaire commissie van studenten en docenten instellen. Zo neemt het parlement het heft in handen. Na een lange reeks van incidenten moet het hbo grondig hervormd worden en studenten en docenten zijn de sleutel om dat voor elkaar te krijgen.

De commissie moet adviseren aan de Tweede Kamer en de Kamer gaat dan met hun adviezen aan de slag.

Klaver: "Als volksvertegenwoordiger grijp ik nu in. Het is ons onderwijs en dat moet terug naar de student. Bestuurders moeten een stapje terug doen. Zij hebben de ellende veroorzaakt. Ik roep even in herinnering de hbo-fraude, misleidende opleidingsnamen en spookvakken. Het is klaar nu met bestuurders. De Kamer grijpt in: het woord is aan studenten en docenten. Er moet een parlementaire commissie komen bestaande uit studenten en docenten."

GroenLinks wil een hbo waarin de collegezaal weer centraal komt te staan. Uit het rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat de problemen niet beperkt blijven tot één hogeschool, maar in de hele sector spelen. En bovendien niet alleen in alternatieve routes, maar ook in de reguliere opleidingen.

Klaver: "We hebben bestuurders teveel laten hobbyen. De bedrijfsmatigheid in het HBO is doorgeslagen. Bestuurders runnen de scholen als bedrijven. Ze hebben het over winst maken, rendement, doorlooptijden, terwijl ze het over onderwijskwaliteit moeten hebben."

De commissie moet adviezen uitbrengen over hoe de studiecultuur beter kan. Het moet een begin worden van een radicale koerswijziging. De kwaliteit van de les in de collegezaal moet weer centraal komen staan. De commissie moet stilstaan bij de intensiteit van het onderwijs, de kwaliteit van docenten, de externe en interne kwaliteitscontrole en de vormgeving van het onderwijs.