Finaleweken in aantocht voor jonge professionals in 'Topchef 2011'
Na een grootschalige en heftige kookwedstrijd van negen weken zijn op
maandag 2 mei de zestien finalisten bekend van het dagelijkse RTL
5-programma 'Topchef'. Dan barst de laatste strijd los om de titel
beste jonge professional van Nederland. Gedurende drie spannende
finaleweken halen de koks in spe alles uit de kast om hun kennis en
kunde op kookgebied tentoon te spreiden voor de chefs Robert Kranenborg
en Julius Jaspers. Deze twee fijnproevers bepalen uiteindelijk wie deze
titel én een baan als chef de partie in het gerenommeerde restaurant
Bridges van Hotel The Grand in Amsterdam krijgt toebedeeld.
Tijdens de eerste finaleweek, van maandag 2 mei tot en met vrijdag 6
mei, moeten de finalisten zich onder andere bewijzen tijdens het
bereiden van tonijn, inktvis en ossenhaas en krijgen zij een college
over wijn. Daarnaast gaan ze langs bij restaurant Da Vinci in
Maasbracht waar Margo Reuten, de enige Nederlandse vrouwelijke chef-kok
met twee Michelin-sterren, de scepter zwaait. Tien van hen gaan
vervolgens door naar de tweede finaleweek, van maandag 9 mei tot en met
vrijdag 13 mei. Dan hebben zij onder andere een Topclass over asperges,
het witte goud, en brengen de kandidaten een bezoek aan De Librije. In
dit beroemde restaurant van Jonnie en Thérèse Boer leren zij on the
rocks te maken en te schilderen met ingrediënten.
De laatste finaleweek gaat op maandag 16 mei van start met zeven koks.
Voor vijf van hen staat later die week een uitdagende, culinaire trip
naar Frankrijk op het programma. Maar eerst moeten zij zich nog
bewijzen tijdens een aantal pittige opdrachten. Zo bereiden én verkopen
zij streetfood vanuit bestaande Streetfood-karren en draaien zij een
dagje mee in de keuken van Hotel The Grand. Vijf van hen vertrekken in
de uitzending van woensdag 18 mei naar Frankrijk, waar ieder zijn/haar
laatste kans krijgt het onderste uit de kan te halen. Hier bezoeken de
finalisten een wijnproeverij op een oester- en mosselboot, waar zij
vervolgens aan zee moeten koken. Ook krijgen zij een Topclass van de
Franse sterrenkok Gilles Goujon, eigenaar van het driesterrenrestaurant
lAuberge Du Vieux Puits in het dorpje Fontjoncouse.
Op vrijdag 20 mei bereiden de laatste drie finalisten van Topchef 2011
een driegangen diner voor de chefs Kranenborg en Jaspers. Met zelf
gekozen ingrediënten en gerechten, krijgen zij twee uur de tijd om de
chefs te verrassen met hun eigen culinaire creaties. Wie van hen wordt
'Topchef 2011'?
Uitzending finaleweken Topchef: RTL 5, vanaf maandag 2 mei op werkdagen
tussen 19.00 en 20.00 uur.
Website: rtl.nl/topchef
---
Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Karin Bouwknegt, 035 - 6718598 of Karin.bouwknegt@rtl.nl. Fotomateriaal
van Topchef is te downloaden via www.rtlbeeldbank.nl of op te vragen
via fotoaanvraag@rtl.nl.
RTL Group