RTL Group

Finaleweken in aantocht voor jonge professionals in 'Topchef 2011'

Na een grootschalige en heftige kookwedstrijd van negen weken zijn op maandag 2 mei de zestien finalisten bekend van het dagelijkse RTL 5-programma 'Topchef'. Dan barst de laatste strijd los om de titel beste jonge professional van Nederland. Gedurende drie spannende finaleweken halen de koks in spe alles uit de kast om hun kennis en kunde op kookgebied tentoon te spreiden voor de chefs Robert Kranenborg en Julius Jaspers. Deze twee fijnproevers bepalen uiteindelijk wie deze titel én een baan als chef de partie in het gerenommeerde restaurant Bridges van Hotel The Grand in Amsterdam krijgt toebedeeld.

Tijdens de eerste finaleweek, van maandag 2 mei tot en met vrijdag 6 mei, moeten de finalisten zich onder andere bewijzen tijdens het bereiden van tonijn, inktvis en ossenhaas en krijgen zij een college over wijn. Daarnaast gaan ze langs bij restaurant Da Vinci in Maasbracht waar Margo Reuten, de enige Nederlandse vrouwelijke chef-kok met twee Michelin-sterren, de scepter zwaait. Tien van hen gaan vervolgens door naar de tweede finaleweek, van maandag 9 mei tot en met vrijdag 13 mei. Dan hebben zij onder andere een Topclass over asperges, het witte goud, en brengen de kandidaten een bezoek aan De Librije. In dit beroemde restaurant van Jonnie en Thérèse Boer leren zij on the rocks te maken en te schilderen met ingrediënten.

De laatste finaleweek gaat op maandag 16 mei van start met zeven koks. Voor vijf van hen staat later die week een uitdagende, culinaire trip naar Frankrijk op het programma. Maar eerst moeten zij zich nog bewijzen tijdens een aantal pittige opdrachten. Zo bereiden én verkopen zij streetfood vanuit bestaande Streetfood-karren en draaien zij een dagje mee in de keuken van Hotel The Grand. Vijf van hen vertrekken in de uitzending van woensdag 18 mei naar Frankrijk, waar ieder zijn/haar laatste kans krijgt het onderste uit de kan te halen. Hier bezoeken de finalisten een wijnproeverij op een oester- en mosselboot, waar zij vervolgens aan zee moeten koken. Ook krijgen zij een Topclass van de Franse sterrenkok Gilles Goujon, eigenaar van het driesterrenrestaurant lAuberge Du Vieux Puits in het dorpje Fontjoncouse.

Op vrijdag 20 mei bereiden de laatste drie finalisten van Topchef 2011 een driegangen diner voor de chefs Kranenborg en Jaspers. Met zelf gekozen ingrediënten en gerechten, krijgen zij twee uur de tijd om de chefs te verrassen met hun eigen culinaire creaties. Wie van hen wordt 'Topchef 2011'?

Uitzending finaleweken Topchef: RTL 5, vanaf maandag 2 mei op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur.

Website: rtl.nl/topchef

---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Bouwknegt, 035 - 6718598 of Karin.bouwknegt@rtl.nl. Fotomateriaal van Topchef is te downloaden via www.rtlbeeldbank.nl of op te vragen via fotoaanvraag@rtl.nl.