Veilig Amsterdam


Koninginnedag op het Damrak

---

Spelregels Koninginnedag 2011: feestelijk en veilig

4 januari 2011

Koninginnedag in Amsterdam is elk jaar een geweldig feest, waar honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen. Om Koninginnedag `veilig, ordelijk en feestelijk' te laten verlopen, worden elk jaar spelregels vastgesteld voor feestvierders en organisatoren. De evaluatie van afgelopen jaren laat zien dat het feest in een aantal opzichten zijn grenzen bereikt heeft. De bezoekersdruk op het Rembrandtplein en Leidseplein moet daarom verminderen. Om vervoerders meer tijd te geven om alle feestvierders uit de stad te laten vertrekken, stoppen alle evenementen in de stad één uur eerder.

Op Koninginnedag trekt Amsterdam jaarlijks tegen de 800.000 bezoekers, waarvan ongeveer 600.000 zich in en rond het centrum bevinden. Dit levert naast een groot Oranjefeest ook een aantal zorgpunten op zoals de in- en uitstroom van grote groepen reizigers met het openbaar vervoer. Dat geldt ook voor het alcohol- en drugsgebruik van een deel van de feestvierders. Ook de slechte bereikbaarheid van delen van de binnenstad voor hulpdiensten laat zien dat de grenzen van het feest bereikt zijn. Belangrijke aandachtsgebieden zijn het Rembrandtplein en Leidseplein. Hier wordt, na overleg met horecaondernemers en evenementenorganisatoren, gekeken naar maatregelen om de doorstroming en bereikbaarheid voor hulpdiensten te verbeteren. Dit jaar komt er geen vergunning voor een feest op het Weteringplantsoen.

Eindtijden

De dagindeling van Koninginnedag 2011 wijkt op één punt af van 2010. De eindtijden van de evenementen en de buitentaps worden op 30 april 2011 met één uur vervroegd.
Vrijmarkten, evenementen en buitentaps moeten om uiterlijk 20.00 uur stoppen. Het feest op het Museumplein stopt om 21.00 uur, ook een uur vroeger dan vorig jaar. Met dit besluit komt de uitstroom van feestgangers eerder op gang zodat vervoerders ruimer de tijd hebben om iedereen weer uit de stad te laten vertrekken.

Crowdmanagement

Om de enorme drukte in de stad te overzien wordt er gebruik gemaakt van crowdmanagement. Zo wordt het publiek aangeraden om te reizen via station Zuid. Net als voorbijgaande jaren worden looproutes uitgezet en plattegronden uitgedeeld aan het publiek. Ook wordt informatie doorgegeven aan het publiek via dynamische routeborden die langs de looproutes staan. Ook wordt het publiek geïnformeerd via internet en social media als twitter via @AmsterdamNL.

Bekendmaking

De "Spelregels Koninginnedag 2011 in de gemeente Amsterdam" zijn op 16 december jl gepubliceerd in diverse dagbladen. En u kunt deze bij Meer informatie downloaden.

Meer informatie

Spelregels Koninginnedag 2011

---