Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hooghalen, 28 april 2011
Pabo-studenten en overlevenden op reis naar concentratiekamp Ravensbrück
Op 29 april a.s. vertrekt een 30-tal studenten van de verschillende pabo-opleidingen voor een educatieve werkweek in het voormalige concentratiekamp Ravensbrück. Met hen reizen vijf overlevenden van dit kamp mee. De reis is een initiatief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Tijdens de reis staat de kennismaking tussen studenten en overlevenden van de concentratiekampen centraal aan de hand van de vraag Wat zou ik doen.
Wat zou ik doen is de titel van het educatieve project voor pabo-studenten van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waaraan bekende Nederlandse artiesten waaronder Claudia de Breij, Maarten Peters, Moke, De Kast en Frédérique Spigt een bijdrage hebben geleverd. In speciaal voor het project geschreven liedjes brengen zij de tijdloosheid van keuzes onder woorden.
In gesprekken, rondleidingen en een door singer/songwriter Maarten Peters verzorgde workshop wordt tijdens de reis met de studenten stilgestaan bij het lesgeven over de Tweede Wereldoorlog en de kracht en inspiratie van persoonlijke verhalen. Op 3 mei presenteren de studenten de tijdens de reis opgedane indrukken tijdens een bijeenkomst in de Gedenkstätte Ravensbrück.
Op 4 mei wonen de studenten de dodenherdenking op het terrein van kamp Westerbork bij, waar zij een bijzondere bijdrage leveren aan het herdenkingsprogramma.
De educatieve reis naar Ravensbrück en Wat zou ik doen maken deel uit van het programma 'Verhalenvertellers van de toekomst', waarmee het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zich richt op lerarenopleidingen basisonderwijs. Het krijgt een vervolg met onder meer de Expogé-prijs Verzet dat niet verdwijnt. Deze zal jaarlijks in januari worden toegekend aan een pabo-student die het gedachtegoed van het verzet voor het onderwijs op de meest inspirerende en originele wijze heeft doorgegeven.
Noot voor redacties