FNV Bouw

Cao-onderhandelingen Mortel afgebroken

Na op de kop af vijf maanden praten, is het doek gevallen voor de nieuwe cao Mortel- en Morteltransportondernemingen. Vanmorgen heeft FNV Bouw & Infra de handdoek in de ring gegooid. Breekpunt bleek de flexbank, een urenspaarregeling die als tijdelijke oplossing dient voor de crisis. De werkgevers willen deze regeling op eigen houtje kunnen invoeren, zonder inspraak van werknemers. Voor een vakbond als FNV Bouw is dat een teer punt: wij geloven in betrokken werknemers die zeggenschap hebben over maatregelen die het bedrijf aangaan. Uitsluiting van inspraak is onder geen enkel beding acceptabel.

Soapserie
Cao-onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw & Infra: "Het was vandaag de zoveelste aflevering in de soapserie die de onderhandelingen in de Mortel inmiddels zijn geworden. We zijn een stuk met de werkgevers meegegaan in de onderhandelingen over een urenspaaregeling, maar hier is de grens bereikt. Geen inspraak voor werknemers is geen uitzicht op een goede uitkomst van cao-onderhandelingen. En dus valt de deur nu dicht."

De volgende stap is nu dat de werkgevers de bonden officieel per brief informeren over hun ultieme voorstel. FNV Bouw zal daar per kerende post en op gepaste wijze op reageren. Bovendien zal de bond voorbereidingen treffen voor een officieel actietraject.

Eigen belang
Hans Crombeen: "Voor de duidelijkheid: onze belangrijkste eis bij het urenspaarmodel is dat werknemers daar vertrouwen in hebben. Vertrouwen onderschrijf je wat ons betreft als je je handtekening onder een afspraak zet. Als een werkgever een urenspaarmodel wil invoeren, moet hij wat ons betreft tweederde van zijn personeel overtuigen van de noodzaak daartoe. Maar blijkbaar vinden de werkgevers alleen hun eigen belang belangrijk. Als vakbond zeggen wij: de werknemers in de Mortel zijn een goede cao waard. En een goede cao bevat inspraak voor werknemers over belangrijke zaken." Publicatiedatum: 28-04-2011