Opleiding dierenpolitie aan Politieacademie

Persbericht van Politieacademie

Vandaag heeft het ministerie van Veiligheid & Justitie haar maatregelen gepresenteerd omtrent de invoering van de dierenpolitie. Het gaat om reguliere agenten met een taakaccent. Onderdeel van de plannen is de opleiding voor dierenpolitie aan de Politieacademie. De eerste lichting start 11 mei. De tweede vermoedelijk in september. Vanaf oktober 2011 moeten de eerste 'taakaccenthouders dierenwelzijn' operationeel zijn. Eind december 2011 zijn ongeveer 125 taakaccenthouders opgeleid. In totaal worden 500 mensen opgeleid.

De opleiding is tot stand gekomen door de Politieacademie in afstemming met politie, ministerie en gespecialiseerde diensten als de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Inhoud en duur zijn gebaseerd op de werk van de dierenpolitie.
De opleiding beslaat 2 deelgebieden
- meldingen dierenleed (wat doe je, van aantreffen tot proces verbaal) - uitvoeren controles (meer proactief)
Onderwerpen in de opleiding zijn onder andere: juridisch kader, bevoegdheden en inbeslagname, eigen veiligheid, herkennen van dierenleed en rapportage (proces-verbaal, bestuurlijke rapportage). De opleiding is net als ander politieonderwijs duaal van opzet; een combinatie van leren aan de Politieacademie en in de praktijk. De gehele opleiding wordt gepland in een periode van 3 à 4 maanden, verdeeld over circa 12 dagen; 6 (3x2) aan de Politieacademie, 6 (3x2) in de praktijk. De opleiding wordt afgesloten met een (dagdeel) proeve van bekwaamheid, die met goed gevolg moet worden afgelegd om als 'taakaccenthouders dierenwelzijn' aan de slag te gaan. De opleiding wordt gegeven door docenten van de Politieacademie en er wordt ook gebruik gemaakt van gastdocenten. Begin oktober worden de eerste certificaten officieel uitgereikt.

*

Links:
http://www.politieacademie.nl



Razende Robot Reporter