CAO-overleg sociale werkvoorziening stagneert

Persbericht van VNG

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor medewerkers in de sociale werkvoorziening stagneren. De vakbonden eisen een loonbod van de VNG. Werkgevers zijn echter nog niet in staat een eventueel loonbod te doen. Dit vanwege de onzekere situatie waarin de cao-onderhandelingen zich afspelen.

De cao-onderhandelingen vinden plaats in een dynamische en onzekere omgeving. De aangekondigde bezuinigingen van het kabinet zijn van invloed op het overleg. De gevolgen van deze omgevingsfactoren op de financiële ruimte van gemeenten en sw-bedrijven zijn groot. Werkgevers vinden het dan ook niet verantwoord om op dit moment een loonbod te doen. De vakbonden gaan met dit gegeven terug naar hun achterban.

Financiële situatie sw-bedrijven
Veel sw-bedrijven kampen al enige tijd met een slechte financiële situatie. De personeelskosten zijn toegenomen en de economische crisis heeft het aantal opdrachten de afgelopen jaren drastisch laten teruglopen. De slechte bedrijfseconomische situatie van de sw-bedrijven wordt nog eens versterkt door de bezuiniging van 120 miljoen in 2011 van het kabinet. Deze maatregel komt bovenop het niet compenseren van gestegen lonen voor 2010 en 2011. Ook dat betekent een vermindering van inkomsten van bijna 70 miljoen.

Brede verantwoordelijkheid
Bovenstaande ontwikkelingen betekenen dat gemeenten steeds meer financieel moeten bijdragen aan de sw-bedrijven. Een loonsverhoging zou betekenen dat er nog meer geld door gemeenten bijgedragen moet worden aan de sociale werkvoorziening. Hierdoor blijft minder geld beschikbaar voor de overige groepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, waar de gemeenten ook verantwoordelijkheid voor dragen. Daarnaast worden gemeenten door bezuinigingen gedwongen te korten op overige voorzieningen voor burgers. Een loonsverhoging in de sociale werkvoorziening zou dan ten koste kunnen gaan van de gemeentelijke inspanningen om mensen aan de slag te helpen die nu nog geen baan hebben en van overige voorzieningen van gemeenten aan burgers. Zolang er onduidelijkheid blijft over de bezuinigingen van het kabinet vindt de VNG het niet verantwoord een eventueel loonbod te doen.

De Kamer Gesubsidieerde Arbeid is als onderdeel van het College voor Arbeidszaken van de VNG de werkgeversvereniging voor de sw-bedrijven. De werknemers in deze sector worden vertegenwoordigd door de Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. In totaal zijn 100.000 personen werkzaam in de sector.

Den Haag, 29 april 2011




Razende Robot Reporter