Gemeente Urk

Persberichten

Negen Koninklijke onderscheidingen

Gedecoreerden

Hare Majesteit de Koningin heeft ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 besloten negen personen uit de Urker gemeenschap te onderscheiden met een lintje. Alle negen personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de zogenaamde Algemene Gelegenheid tot verlening van Koninklijke onderscheidingen, op donderdag 29 april 2011, zal burgemeester Jaap Kroon als vertegenwoordiger van Hare Majesteit Koningin Beatrix, deze negen Koninklijke onderscheidingen uitreiken.

Albert Metz (66 jaar) is vanaf 1960 tot heden organist en begeleider van kerk-, rouw-, en trouwdiensten in de Gereformeerde Kerk, PKN te Urk. Ook valt hij in als organist bij kerkdiensten in verschillende dorpen in onder andere buurgemeente Noordoostpolder. Daarnaast is hij momenteel bestuurslid van mannenkoor Urker Zangers (tevens 2e voorzitter), Stichting Buurtwerk Urk (tevens penningmeester) en was hij tot 1990 bestuurslid van de Zwemclub Urk ´78.

De heer Metz is sinds 1960 zeer actief op het gebied van kerkelijk leven, cultuur, buurtwerk en sport. Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Voor zijn jarenlange (bestuurlijke) inzet wordt decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Aaltje Scheffer-Hakvoort (70 jaar) is van 1967 tot 1987 bestuurslid geweest van het Christelijk dameskoor "Laus Deo". Zij heeft in die periode veel activiteiten opgezet en was betrokken bij het tot stand komen van plaat- en cd-opnames van het koor. Ook was zij lid van de commissie ouderenkring van de Stichting Buurtwerk Urk. Momenteel is zij al geruime tijd bestuurslid en secretaris van de Stichting Urker Uitgaven en is zij vrijwilliger bij "Zingen in de Zomer" en Stichting Caritas. Vanaf 2000 is mevrouw Scheffer-Hakvoort medewerker van en vrijwilliger bij het periodiek van de historisch culturele uitgave "Het Urker Volksleven" en verzamelt zij foto´s voor het fotoarchief van museum "Het Oude Raadhuis". Naast al deze bezigheden is zij ook nog actief als gids voor Tourist Info Urk.

Mevrouw Scheffert-Hakvoort wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd.. Voor haar werkzaamheden in het kerkelijk leven, cultuur, welzijn, buurtwerk en toerisme die ten goede komen aan de lokale samenleving wordt decoranda benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Cornelis de Vries (61 jaar) is sinds 1979 tot 2010 kerkenraadslid en scriba van de Gereformeerde Gemeente Nederland (Menorah Kerk) geweest. Ook had hij zitting in het plaatselijk overlegplatform van kerken. Vanaf 1980 is de heer De Vries voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Gereformeerde Bijbelstichting. Daarnaast is hij vanaf 1995 lid van de Contactraad Kerken Gereformeerde Gezindte, als lid van de "commissie barren" evangeliseert hij bij uitgaansgelegenheden op Urk.

De heer De Vries wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Voor zijn bestuurlijke activiteiten in het kerkelijk leven wordt decorandus benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jacoba Wakker-Brouwer (76 jaar) is van 1996 tot 2009 vrijwilliger geweest voor de koffie- en theevoorziening in verzorgingshuis "Talma Haven" in Urk. Ook zet zij zich al ruim 12 jaar in als kerkvrijwilliger voor Caritas op verpleegafdeling "t Kompas". Voor de Stichting JOW is zij al jarenlang leidster van een meisjesclub. Daarnaast is zij gedurende 10 jaar vrijwilliger/adviseur geweest bij de Vereniging Vrienden van Urk. Zij gaf adviezen over de inrichting van museum "Het Oude Raadhuis" voor bijvoorbeeld de klederdracht.

Mevrouw Wakker-Brouwer heeft vanaf 1996 tot op heden op bijzondere wijze ingezet op het terrein van welzijn, kerkelijk leven, jeugdwerk en cultuurhistorie. Voor al deze inspanningen wordt zij daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Korf (57 jaar) is vanaf 1982 actief als lid van de Gereformeerde Gemeente Urk. Hij was betrokken bij de oprichting van de kerkelijke gemeente, geeft leiding aan de erediensten en het kerkelijk werk. Hij houdt al ongeveer 22 jaar als secretaris de ledenadministratie bij, regelt de preekbeurten en gaat in leesdiensten voor. Ook zorgt hij voor een goede organisatie van huwelijks- en begrafenisdiensten en gaat hij op huisbezoek bij leden van de kerk. De heer Korf verzorgt daarnaast transporten voor het verspreiden van christelijke lectuur in Oost-Europa, als bestuurslid/penningmeester van de Stichting Hulp aan verdrukte en vervolgde christenen in Oost-Europa. Tevens was decorandus van 1988 tot 2009 penningmeester van de plaatselijke afdeling van de SGP. Daarbij was hij ook lid van de verkiezingscommissies en vertegenwoordigde hij SGP Urk bij provinciale en landelijke SGP-vergaderingen.

De heer Korf wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingezet en anderen heeft gestimuleerd door zijn werk op het gebied van kerkelijk leven en politiek en wordt hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Adriaan Koster (65 jaar) was van 1980 tot 2009 secretaris van de Stichting tot instandhouding en oprichting van een of meer basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs op Urk. Ook is hij al meer dan dertig jaar actief als medewerker van het kerkblad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Urk.

De heer Koster wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds 1980 actief is op het gebied van onderwijs en kerk.

Jelle Visser (72 jaar) is van 1964 tot 2008 samen met zijn vrouw mantelzorger geweest voor familieleden. Ook was hij gedurende 14 jaar lid van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Maranathakerk. Van 1983 tot 2000 was hij bestuurslid van de Schoolvereniging Rehoboth. Hij was daarin lid van de basiscommissie, voorzitter van de identiteitscommissie en lid van de commissie die zich bezighield met de invoering van het bovenschools management. Sinds 1998 is hij actief als vrijwilliger in museum "Het Oude Raadhuis" en bij de Vereniging Vrienden van

Urk. Hij archiveert en rubriceert de publicaties die over Urk verschenen zijn. Verder schrijft hij verhalen over het Urker Volksleven, over zijn eigen leven als visserman en over de geschiedenis van diverse Urker families.

De heer Visser wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich vanaf 1964 tot op heden op een bijzondere wijze heeft ingezet en nog steeds inzet als mantelzorger, voor het onderwijs, kerkelijk leven en de volkscultuur.

Lummetje Weerstand-Romkes (65 jaar) is vanaf 1977 medewerker van het kerkblad, ondersteuner van de zondagsschool en bezorger van het blad Het Jeugdleven. Ook is zij actief als organisator van hulptransporten naar Polen en de Oekraïne. In 1991 was zij mede-oprichter en penningmeester van De Zonnebloem, afdeling Urk. Ook was zij vanaf 1991 bezoekdame voor de PKN-kerk en collecteert zij vanaf die tijd voor de KWF Kankerbestrijding.

Mevrouw Weerstand-Romkes wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij vanaf 1977 bestuurlijke activiteiten ontplooit op het gebied van kerkelijk leven, ontwikkelingssamenwerking, welzijn en zorg die ten goede komen aan de samenleving.

Simon Weerstand (64 jaar) was tot juni 2009 algemeen directeur van Weerstand Foods BV. Daarnaast was hij van 1970 tot 2008 actief als zondagsschoolmeester en bestuurslid van de Zondagsschoolvereniging De Goede Herder van de Christelijke Gereformeerde Maranathakerk. Ook is hij sinds 1976 kerkenraadslid van de Maranathakerk. Vanaf 1985 is hij bestuurslid van de Stichting Hulp aan Verdrukte en Vervolgde Christenen. Hij heeft meerdere keren persoonlijk deelgenomen aan een groot aantal bijbel- en humanitaire transporten naar kerken achter het IJzeren Gordijn. Tot nu toe is hij betrokken bij de wekelijkse verzending per post van bijbels en christelijke lectuur naar kerken in Rusland. Tussen 1996 en 2009 was de heer Weerstand 2^e voorzitter en vanaf 2004 voorzitter van het kerkkoor Cantate Deo. Sinds 2002 is hij lid van het algemeen bestuur, lid van het dagelijks bestuur en lid van de commissie visafslag van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk.

De heer Weerstand wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds 1970 bestuurlijke activiteiten heeft ontplooid en ontplooit voor de samenleving op het terrein van kerkelijk leven, humanitaire hulpverlening, koorzang en vishandel.