Gemeente Alkmaar


Twaalf Koninklijke Onderscheidingen in Alkmaar

Alkmaar, 29 april 2011

Op vrijdag 29 april a.s. reikt de burgemeester van Alkmaar, de heer P.M. Bruinooge twaalf Koninklijke Onderscheidingen uit. Negen Alkmaarders worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, twee worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en één Alkmaarder wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking, aanvang 10.00 uur, is in de raadzaal van het stadhuis, Langestraat 97.

Receptie
Aansluitend aan deze uitreiking biedt de burgemeester, in de foyer van theater De Vest, een receptie aan, aan alle inwoners van Alkmaar die in het bezit zijn van een Koninklijke Onderscheiding. Ook de nieuwe decorandi zijn hierbij aanwezig.

Mevrouw M.C. (Riet) Veldman - Dekker (75) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Veldman-Dekker krijgt de onderscheiding voor haar activiteiten als vrijwilliger bij het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en collecteorganisator en collectant voor het Prinses Beatrixfonds (sinds 1993, samen met haar echtgenoot). Decoranda is coördinator/projectleider van het rijdende winkeltje in het MCA, dit doet zij sinds 1990. Het rijdende winkeltje bezoekt afdelingen in het MCA en zo kunnen patiënten verschillende producten kopen. Mevrouw Veldman krijgt de onderscheiding voor al haar activiteiten die ten goede komen aan de (lokale) samenleving.

De heer G.P. (Gerard) Veldman (79) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Veldman krijgt de onderscheiding voor zijn activiteiten sinds 1965 op het gebied van het kerkelijk leven, maar vooral voor zijn werk voor goede doelen als het Nederlandse Rode Kruis en de Nationale Vereniging Zonnebloem. Van 1965 tot 2006 was decorandus als collectant verbonden aan de Don Boscokerk in Alkmaar. Daarnaast was de heer Veldman van 1985 tot 1993 vrijwilliger bij de jaarlijkse vakantieweek van het Nederlandse Rode Kruis. Tot op dit moment zet hij zich, samen met zijn vrouw, in als organisator van de collecte voor het Prinses Beatrixfonds (sinds 1993). Ook is hij secretaris en vanaf 2004 voorzitter van de Nationale Vereniging De Zonnebloem in Alkmaar. Voor deze stichting helpt de heer Veldman bij het organiseren en vervoeren van mensen voor diverse activiteiten.

De heer A.J. (Anjo) Douma (65) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Douma krijgt de onderscheiding voor zijn inzet op politiek terrein en op dat van de voetbalsport. Decorandus is zelfstandig ondernemer en daarnaast sinds 2004 werkzaam als bedrijvenmanager bij Ondernemend Alkmaar. De heer Douma heeft in zijn functie ontegenzeggelijk bijgedragen aan de positieve ontwikkeling van deze ondernemerskoepel. Daarnaast is hij betrokken bij verschillende activiteiten voor het CDA in Alkmaar, onder andere om ondernemers te betrekken bij de politieke besluitvorming. Van 1994 tot 2006 was hij raadslid voor het CDA in de gemeente Alkmaar, waarvan 4 jaar fractievoorzitter. Tevens is hij voorzitter van voetbalvereniging Jong Holland, en was daarvoor al enige decennia vrijwilliger bij deze vereniging.

De heer D. (Hans) Klaver (72) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Klaver krijgt de onderscheiding voor zijn inzet op het gebied van het kerkelijk leven, en met name voor zijn inzet voor de armen in Roemenië en voor vluchtelingen/asielzoekers. Van 1967 tot 1987 was decorandus betrokken bij de Pinkstergemeente in Alkmaar. Hier was hij secretaris in het bestuur en tevens enkele jaren penningmeester. Hij regelde in die rol onder andere spreekbeurten en organiseerde evangelisatiebijeenkomsten. Vanaf 1981 houdt de heer Klaver zich bezig met het ondersteunen van de armen in Roemenië (en andere landen). Hij bezoekt de streken rond Oradea en Jibou om daar voedsel en andere zaken uit te delen. Ook voor
vluchtelingen/asielzoekers in het AZC Alkmaar zet hij zich in. Zo zorgt hij onder andere voor huisraad, fietsen, computers, kinderwagens en andere goederen.

De heer J.G. (Han) Masee (64) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Masee krijgt de onderscheiding voor zijn (bestuurlijke) activiteiten op diverse maatschappelijke gebieden. Decorandus was van 1979 tot 2002 lid van het korps Burgerplicht van de vrijwillige brandweer Alkmaar. Van 1984 tot 1989 is hij bestuurslid geweest van de strandvereniging De Golfbreker. Tevens heeft de heer Masee zich van 1986 tot nu ingezet voor de zwem- en polovereniging DAW in Alkmaar. Tot 2008 was hij hier voorzitter en daarna is hij actief geworden als voorzitter van de Stichting Vrienden van DAW/VVC en als ondersteuner van het huidige bestuur. Tot zijn pensionering was de heer Masee werkzaam bij de ABN-Amro.

De heer J.A.M. (Jan) Roobeek (55) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Roobeek krijgt de onderscheiding voor zijn inzet op het terrein van belangenbehartiging, welzijn, cultuur en onderwijs. Decorandus zet zich vanaf 2000 als voorzitter van de jeugdcommissie Rotary Alkmaar in voor begeleiding van buitenlandse studenten. Sinds 2007 is hij bestuurslid en vanaf 2008 voorzitter van de winkeliersvereniging d'Oude Stad. Hij heeft hier onder andere gezorgd voor een goede promotie van Alkmaar als winkelstad. Daarbij is hij sinds 2008 als initiatiefnemer en medeorganisator en sinds 2009 voorzitter een drijvende kracht achter het evenement Kaaskoppenstad. Tevens was de heer Roobeek oprichter en voorzitter van het Regionaal Opleidings Instituut (ROI). Dit initiatief, waarbij jonge installateurs worden klaargestoomd voor de praktijk, heeft landelijk erkenning en navolging gekregen.

Mevrouw H.N.E. (Nilca) Hendriks - Sint Jago (70) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Hendriks - Sint Jago zet zich sinds 1971 in op het gebied van humanitaire hulp. Zo is zij in 1971 begonnen met de opvang en begeleiding van Antilliaanse studenten, zodat zij zo goed mogelijk konden studeren en de opgedane kennis weer aan anderen konden overdragen. Ook nu is zij nog steeds bezig met hulp aan Antilliaanse gezinnen. Ze was van 1980 tot 1986 medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Trupial. De stichting houdt zich bezig met het uit hun isolement halen van Antillianen door onderling contact en informatie-uitwisseling. Van 1982 tot 1985 bood ze hulp aan Vietnamese bootvluchtelingen en Chileense vluchtelingen. En vanaf 1995 geeft ze steun aan de inwoners van een dorp in Gambia, door middel van de stichting "Hulp aan Busumbala, Gambia". Hier helpt ze met het verzamelen van goederen zoals kleding, schoolspullen, toiletartikelen en andere artikelen.

Mevrouw M.M.G. (Matty) van der Haas - Verschuur (70) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van de Haas - Verschuur krijgt de onderscheiding voor haar inzet op het terrein van buurcohesie en ontwikkelingssamenwerking. Vanaf 1989 is zij als vrijwilliger/bestuurslid betrokken bij het buurthuis Bergerhof. Hier draagt zij onder andere bij aan de realisatie van de wijkkrant, helpt ze met plannen van buurtactiviteiten en zorgt ze voor dagbesteding voor de bewoners van verzorgingshuis De Vleugels. Tevens is mevrouw vrijwilliger bij de stichting "Hulp aan Busumbala, Gambia". Hier helpt ze met het verzamelen van goederen zoals kleding, schoolspullen, toiletartikelen en andere artikelen voor een dorp in Gambia waar grote armoede heerst.

De heer M.J. (Tjeu) van Wanrooij (73) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer van Wanrooij heeft in 1970 de judovereniging te Ursem opgericht en sindsdien is hij vrijwillig actief als judotrainer voor de jeugd uit Alkmaar en Ursem. Hij draagt de judosport tevens actief uit naar jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ook bestuurlijk zet hij zich al jaren in voor de judovereniging. Ter ere van het 35-jarig en 40-jarig bestaan van de judovereniging ontving hij de `ketting met judologo'. Tot zijn pensioen was de heer van Wanrooij werkzaam als zelfstandig (huis)schilder.

De heer ir. R. (Robert) Ballot (74) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Ballot krijgt de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten op diverse maatschappelijke terreinen. Decorandus was van 1966 tot 1980 werkzaam in diverse directiefuncties bij het Advies- en Ingenieursbureau DHV te Amersfoort. Hier hield hij zich bezig met diverse projecten die zich richtten op watermanagement/volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking. Namens de Stichting Maagdenhuis zette hij zich kosteloos in voor de realisatie van een bejaardentehuis, weeshuis en school in Indonesië. Vanaf 1980 tot zijn pensionering was de heer Ballot werkzaam als directeur van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen en Hollands Noorderkwartier. Ook in deze functie zette hij zich in voor projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking in onder andere Indonesië, India en Iran. Verder heeft hij vele vrijwilligersfuncties bekleed in de kunst- en cultuursector, Humanitas, Rotary, Roeibond en heeft hij verschillende boeken geschreven over onder andere de West-Friese Omringdijk, de Afsluitdijk en de Zuiderzeewerken.

De heer D.C. (Dirk) Firet (80) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Firet krijgt de onderscheiding voor zijn grote en langdurige inzet op het gebied van het kerkelijk leven, en zijn vrijwillige inzet voor andere goede doelen. Decorandus werd in 1960 benoemd tot predikant van de Gereformeerde Kerk te Gees. Vervolgens was hij van 1964 tot 1970 predikant in Eefde-Gorssel en van 1970 tot 1995 predikant van de Wijkgemeente West van de Protestantse Gemeente Alkmaar. Hij heeft vele initiatieven ontplooid, met als doel verbinding en begrip tussen mensen te realiseren. Onder andere het dovenpastoraat had zijn grote belangstelling, alsook het stimuleren van het interkerkelijk jongerenkoor Explosion en de realisering van het Open Avondmaal (voor kinderen). Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de oecumene met de Hervormde en Katholieke kerk speelde hij een grote rol in de emancipatie van homoseksualiteit binnen de kerk. Ook heeft hij zich ingezet voor de bouw van De Blije Mare, een oecumenisch kerkelijk centrum in Alkmaar-Noord. In 1995 ging de heer Firet met emeritaat.

De heer A.M. (André) Versteegh (65) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Versteegh krijgt de onderscheiding voor zijn werkzaamheden op het gebed van nucleaire energie die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben gehad. En daarnaast voor zijn activiteiten voor de Stichting Blauwe Reiger. Decorandus heeft vele functies bekleed op het gebied van (nucleaire) energie en zijn hieraan gerelateerde nevenactiviteiten zette hij zich in voor de oplossing van het maatschappelijk energieprobleem en leverde daarbij een enorme kennisbijdrage aan de kennisontwikkeling op dat gebied. Zijn integere houding op dit lastige gebied werd breed gewaardeerd door zowel voor- als tegenstanders van kernenergie. Zijn grote inzet heeft ervoor gezorgd dat Nederland nu een nucleaire optie heeft alsmede de kennis om een weloverwogen keuze te maken. Ook nu bekleed de heer Versteegh nog diverse (advies)functies op het gebied van nucleaire energie. Naast deze beroepsgerelateerde inzet heeft hij zich 18 jaar belangeloos ingezet voor gehandicapte kinderen, als secretaris van de Stichting Blauwe Reiger en als voorzitter van de Raad van Toezicht van Heliomare.