Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


OLVG opent vier high-tech operatiekamers

Persbericht: OLVG opent vier high-tech operatiekamers

Amsterdam, vrijdag 29 april 2011

Vandaag opent het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam vier `operatiekamers van de toekomst', speciaal uitgerust voor minimaal-invasieve chirurgie. Deze operatiekamers zijn voorzien van de laatste technieken voor optimale beeldvorming, ergonomie en technische ondersteuning voor operateur en OK-personeel. Deze verbeteringen leiden tot een betere patiëntveiligheid en sneller herstel. De operatiekamers gaan dienen als referentiecentrum voor andere ziekenhuizen in Europa.

In deze nieuwe operatiekamers - i-Suites van de firma Stryker - zijn naast alle vernuftige technieken grote schermen met HD-kwaliteit, led-licht en spraakbesturing aanwezig. Daarnaast is er de mogelijkheid om vanuit andere ruimtes en zelfs vanaf thuis mee te kijken en beelden op te nemen. Chirurg Michael Gerhards: "De nieuwe uitrusting zorgt ervoor dat alles efficiënt en ergonomisch verantwoord verloopt, en dat we opereren met fantastische beeld- en opnamekwaliteit." Als referentiecentrum profiteren we continue van de nieuwste ontwikkelingen op OK-gebied en heeft het OLVG daarmee een voorloperfunctie voor andere ziekenhuizen in Europa.

Optimale visualisering en spraakbesturing
"Zaken als verlichting, monitoren en gasdruk in de buikholte zijn nu eenvoudig te bedienen - ook met spraakbesturing, zodat de handen vrij blijven", legt Gerhards uit. "En er kijken altijd drie camera's mee. Een voor een totaaloverzicht, een in de OK-lamp voor close-ups en een middels de scoop voor in het lichaam. Door de camera's beschikken we altijd over beelden waarop we kunnen terugkijken als ware het een `black box'. Die beelden zijn er dus voor de veiligheid van onze patiënt. Daarnaast kunnen mensen in opleiding meekijken, eventueel vanuit een andere ruimte. De verbeterde beeldvorming en ergonomie resulteert in (nog) betere zorg."

Toekomst van minimaal-invasieve ingrepen
Dé toekomst van opereren zit in minimaal-invasieve ingrepen, vaak endoscopisch (via een kleine opening in de buikwand) uitgevoerd. De voordelen voor patiënten zijn groot: ze herstellen veel sneller na de operatie en kunnen hun dagelijkse activiteiten eerder hervatten. Deze manier van opereren vergt wel aanzienlijke aanpassingen van de operatiekamerapparatuur en van de vaardigheden van de operateur.

Symposium: live beelden en zelf oefenen
Tijdens de officiële opening vindt een symposium plaats. Hier kunnen genodigden zelf kennismaken met deze state of the art ingerichte operatiekamers. Via een interactieve videoverbinding zijn operaties live te zien die vanuit verschillende disciplines worden uitgevoerd met de nieuwste chirurgische technieken. Aanwezigen kunnen zelf oefenen in het skillslab waar ook de huidige en nieuwe generatie opererende specialisten zich trainen voordat zij endoscopische operaties uitvoeren.

Over deze nieuwe operatiekamers is een film gemaakt. U kunt de film hier bekijken.