Dienstenbond CNV

Nieuws

29 april 2011

`Dwangarbeid' op Koninginnedag

Supers zetten medewerkers onder druk om op Koninginnedag te werken

CNV Dienstenbond heeft de afgelopen dagen tientallen klachten ontvangen van veelal jonge supermarkt medewerkers die door hun managers gedwongen worden op Koninginnedag te werken. In veel van die gevallen wordt er stevig op de jongeren ingepraat en worden oneigenlijke argumenten gebruikt om ze aan de slag te krijgen op de feestdag. Niet weinig leggen deze managers impliciet en soms expliciet een verband met een mogelijke contractverlenging of dreigen met ontslag.

Verplicht werken op feestdag

Waar een deel van de jonge supermarkt medewerkers graag nog wat bijverdiend op Koninginnedag is er minstens zo'n groot deel dat die dag lekker vrij wil zijn om andere dingen te doen. In de cao is geregeld dat werken op Koninginnedag vrijwillig is. Veel grootwinkelbedrijven blijken echter in de praktijk heel ver te gaan om de bezetting rond te krijgen. De vrijwilligheid wordt ontkent en de manager zegt in vele varianten en toonaarden dat het werken op Koninginnedag in zijn vestiging `eigenlijk gewoon verplicht is en erbij hoort'.

Fedde Monsma, cao-onderhandelaar supermarkten voor CNV Dienstenbond: "De klachten over het verplicht werken die bij ons binnen komen zijn slechts het topje van de ijsberg. Veel supermarkt medewerkers durven niet tegen hun baas te zeggen dat ze eigenlijk vrij willen zijn uit angst ontslagen te worden." Met het nodige cynisme vervolgt hij: "Dwangarbeid is lang geleden afgeschaft. Ik hoop niet dat de grootwinkelbedrijven deze arbeidsrelatie weer nieuw leven in willen blazen."

Medewerkers kunnen zich melden op de supermarktwebsite www.ikwerkindesupermarkt.nl wanneer er misstanden in de supermarkt zijn. De laatste weken komen er in toenemende mate klachten binnen over het verplicht moeten werken op Koninginnedag. Fedde Monsma: "Helaas past het in het beeld dat ik al langer heb van de grootwinkelbedrijven in de omgang met cao-afspraken. Daarom heb ik werkgevers al ruim een maand geleden gevraagd om duidelijk te communiceren naar hun winkels hoe het in de cao geregeld is met de inzetbaarheid op feestdagen. Die is en blijft vrijwillig. Om dan nu te constateren dat werkgevers helemaal niets gedaan hebben en managers medewerkers zelfs dwingen te werken, is onacceptabel."

Al langer is het niet-naleven van de cao een groot probleem in supermarkten. De huidige cao-onderhandelingen draaien vooralsnog alleen om de simpele vraag of werkgevers gemaakte cao-afspraken ook daadwerkelijk na willen komen. "Ook deze ervaringen met het verplicht werken op Koninginnedag zullen worden meegenomen in de cao-onderhandelingen en aan de kaak worden gesteld. Ook de politiek wordt over de kwestie geïnformeerd en gevraagd om actie".

Onder de cao vallen ruim 260.000 medewerkers die werken in meer dan 5500 supermarktondernemingen.