Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noord kiest voor zonnige toekomst

29 april 2011

Stadsdeel en schoolbestuur geven dak in gebruik aan Zon op Noord. Gisteren, 28 april 2011, gaven portefeuillehouder Milieu, Kees Diepeveen, Geert Jan Stolk en Eric de Lange van de coöperatie Zon op Noord het startschot voor de plaatsing van zonnepanelen op basisschool de Weidevogel in Ransdorp.

Op een zonnepaneel voor de basisschool ondertekenden zij de gemaakte afspraken tussen stadsdeel, coöperatie en het openbaar schoolbestuur. Schoolbestuur en stadsdeel stellen het dak van de gymzaal beschikbaar tegen een symbolische vergoeding in de vorm van zonnepanelen.

Al meer dan 20 gezinnen willen meedoen aan Zon op Noord. Alle 70 panelen zijn waarschijnlijk binnen twee weken uitverkocht. De panelen worden in mei op het dak gezet en leveren jaarlijks 12.750 kWh. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van 3 tot 4 huishoudens. Het bijzondere van Zon op Noord is dat iedereen kan gaan investeren in schone energie, ongeacht in wat voor huis je woont, waar je huis staat en of je huurder of eigen huisbezitter bent.

Steun

Eerder dit jaar besloot de stadsdeelraad het initiatief Zon op Noord te ondersteunen met een eenmalige subsidie van EUR 40.000, -. "Amsterdam-Noord heeft de ambitie het duurzaam energieverbruik te vergroten en de collectieve aanschaf van zonnepanelen draagt daar aan bij, aldus Kees Diepeveen". "Het initiatief Zon op Noord is innovatief, laagdrempelig en doeltreffend. Het innovatieve aspect zit in het feit dat de coöperatie regelt dat daken van openbare gebouwen benut gaan worden voor het plaatsen van zonnepanelen die bekostigd worden door particulieren. De duurzaam opgewekte energie komt in dit geval zowel ten goede aan particulieren als aan de eigenaar van het dak".

Een zonnige toekomst

Zon op Noord heeft meer plannen. Eric de Lange " Binnen 5 jaar willen we 10 van dit soort locaties starten in Noord en in totaal ongeveer 1000 panelen plaatsen voor particulieren. Wij zijn er van overtuigd dat veel mensen dit willen. Zodra het zichtbaar is en mensen gewend zijn aan het idee, zullen zich steeds meer deelnemers melden voor projecten. Niet alleen voor het milieu, maar ook omdat het geld bespaart op de steeds maar stijgende energierekening. En alles wat je zelf produceert, hoef je niet meer te kopen".

Volgende locatie

Zon op Noord zoekt een wijk in Noord waar voldoende animo is om een tweede project met de buurtbewoners te starten. Volgens planning zou dat in 2012 gerealiseerd moeten worden. Iedereen met een groen hart die de energievoorziening in eigen hand wil nemen, kan contact opnemen met info@zonopnoord.nl of via Twitter: @Zon_op_Noord

Vier mensen ondertekenen afspraken op en over een zonnepaneel