UMC St Radboud


Koninklijke onderscheidingen voor Radboudmedewerkers 29-04-2011
Koninklijke onderscheidingen voor Radboudmedewerkers

Op 28 en 29 april was er weer de jaarlijkse `lintjesregen' ter gelegenheid van Koninginnedag. Onder de gelauwerden bevindt zich een aantal medewerkers van het UMC St Radboud. Zij ontvingen de onderscheidingen als teken van bijzondere waardering voor hun prestaties.

Prof. dr. Wil van den Bosch

Officier in de Orde van Oranje Nassau
Wil van den Bosch is huisarts in Lent en hoogleraar Zorginnovatie in de huisartspraktijk bij Eerstelijnsgeneeskunde. Hij krijgt de onderscheiding onder meer voor zijn grote verdiensten voor de huisartsgeneeskundige zorg in Nederland. Van den Bosch zet problemen uit de huisartsenpraktijk om in onderzoeksvragen. Dat leidde tot wetenschappelijk onderbouwde vernieuwingen en verbeteringen in de eerstelijnszorg.

Zijn innovatieve kracht is ook landelijk erkend. Van den Bosch is actief lid van het Zorginnovatieplatform van het Ministerie van VWS. Hij is een van de weinige leden met één been in de dagelijkse praktijk. Belangrijke innovatieve projecten waarmee hij zich bezighoudt zijn onder meer Health Bridge (contact via het beeldscherm tussen patiënt, huisarts en medisch specialist), en Continuïteit van zorg bij chronische ziekten, om de behandeling van patiënten met meerdere ziekten en aandoeningen te verbeteren.

Prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen

Officier in de Orde van Oranje Nassau
Myrra Vernooij-Dassen is hoogleraar Psychosociale Aspecten van Zorg voor Kwetsbare Ouderen. Haar onderzoek richt zich met name op mensen die lijden aan Alzheimer of andere vormen van dementie. Prof. Vernooij-Dassen weet de disciplines psychologie en sociologie te combineren met onderzoek op medisch gebied. Met deze nieuwe interdisciplinaire aanpak haalt zij grenzen weg tussen onderzoekers en brengt ze in contact met elkaar.

Dit leidde al tot veel vernieuwingen in de zorg voor kwetsbare ouderen. Zoals training en coaching van mantelzorgers. Mantelzorgers leren in te zien hoe belangrijk het is om kwetsbare ouderen zo lang en zo veel mogelijk dingen zelf te laten doen. En hoe essentieel aanpassingen in hun directe leefomstandigheden daarbij zijn. Ouderen kunnen door deze aanpak langer zelfstandig functioneren. Het onderzoek van prof. Vernooij-Dassen leidt tot meer kwaliteit van leven voor ouderen en vermindering van zorgkosten.

Prof. dr. Bert van der Kogel

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Prof. dr. Bert van der Kogel is hoogleraar Klinische Radiobiologie. Zijn bijdragen op het gebied van de stralingsbiologie bij de behandeling van kanker zijn indrukwekkend. Hij is met recht nationaal en internationaal een autoriteit op zijn vakgebied en een voorbeeld voor veel jonge onderzoekers. Prof. Van der Kogel heeft de gave laboratoriumresultaten te vertalen naar toepassingen die de patiënt direct ten goede komen. Zo introduceerde hij nieuwe technieken die het effect van behandeling van kankercellen op celniveau zichtbaar maken. Dit leidde wereldwijd tot nieuwe strategieën om de weerstand te breken van kankercellen tegen ingrijpen.

Ook op onderwijsgebied is prof. Van der Kogel nationaal en internationaal gewaardeerd. Hij inspireert studenten tot het volgen van een academische loopbaan en weet jonge talenten aan zich te binden. De betekenis van prof. Van der Kogel voor het gezondheidsbeleid in Nederland wordt onderstreept door zijn lidmaatschap van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Dr. ir. Nel Roeleveld

Officier in de Orde van Oranje Nassau
Dr. ir. Roeleveld is universitair hoofddocent Epidemiologie. Haar inzet heeft voor significante nieuwe inzichten gezorgd in de disciplines kindergeneeskunde, neurologie, urologie, chirurgie, oncologie, antropogenetica, gynaecologie en public health. Haar werkveld bestrijkt de periode van conceptie tot peuterleeftijd. Ze is een pionier. Dr. Roeleveld zag in dat preventie van ziekten bij kinderen vraagt om breed opgezet onderzoek naar de invloed van aanleg, leefstijl en leefomgeving van kinderen én ouders.

De resultaten van haar onderzoek leidden al tot verschillende maatregelen die van invloed zijn op werkomstandigheden. Bijvoorbeeld de bescherming van verpleegkundigen die werken met cytostatica. Recent heeft haar onderzoek nog aangetoond dat bepaalde bestanddelen in cosmetica voor mannen van invloed zijn op de vruchtbaarheid.

De betekenis van mevrouw Roeleveld voor het gezondheidsbeleid in Nederland wordt onderstreept door haar lidmaatschap sinds 2005 van de Gezondheidsraad.

Mr. AEmiel Kerckhoffs

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Mr. Kerckhoffs nam in 2010 afscheid van het UMC St Radboud. Hij bekleedde 34 jaar lang een bijzondere positie als ondersteuner van de directie en later de Raad van Bestuur. Mr. Kerckhoffs adviseeerde deze organen over alle mogelijke beleidsmatige onderwerpen. En hij vertaalde het bestuursbeleid zo dat het door de medewerkers ook uitgevoerd kon worden.

Zijn plichtsvervulling ging ver boven hetgeen van een medewerker verwacht mag worden. Naast een voortreffelijke uitvoering van zijn taken binnen werktijd, zette hij zich ook buiten werktijd in voor het UMC St Radboud. Toch vond hij nog tijd om zich eveneens maatschappelijk verdienstelijk te maken. Onder meer als bestuurder van tal van verschillende organisaties in gezondheidszorg en onderwijs. Zo was hij jarenlang bestuurslid van de Stichting woonzorgcentrum De Honinghoeve in Nijmegen en voorzitter van het bestuur van de HAVO Notre Dame des Anges in Ubbergen.

Dr. Frans Huysmans

Officier in de Orde van Oranje Nassau
Dr. Huysmans kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn verdiensten, sinds 2002, als voorzitter van de Commissie Mensgebonden Onderzoek regio Arnhem-Nijmegen. Hij combineerde deze omvangrijke taak jarenlang met zijn klinische werk bij de afdeling Nierziekten. Dr. Huysmans bestudeerde en beoordeelde duizenden onderzoeksvoorstellen. De eisen aan medisch-ethische toetsingscommissies zijn de laatste jaren strenger geworden, met veel regeldruk en bureaucratisering. Toch wist hij met volharding en inzet ziel en zin van toetsing levend te houden: het beschermen van proefpersonen tegen overbodige en niet te verantwoorden gezondheidsrisico's.

Dr. Huysmans mengde zich bij herhaling in het publieke debat. Een voorbeeld daarvan is zijn bemoeienis met het toezicht op biobanken, waar lichaamsmaterialen van patiënten worden opgeslagen voor toekomstig onderzoek. Zijn boek Gezondheidszorg in Nederland droeg bij aan een ethisch verantwoorde samenwerking op tussen wetenschappelijk onderzoek en industrie.