UMC Groningen

UMCG start onderzoek naar liefdesverdriet bij jonge vrouwen

29 april 2011

Hersenonderzoekers van het UMCG starten met een onderzoek naar liefdesverdriet bij jonge vrouwen. Zij gaan in hun onderzoek na welke delen van de hersenen geactiveerd worden bij liefdesverdriet en ook in welke mate dat gebeurt. De hersenonderzoekers willen weten of hierbij dezelfde hersencircuits zijn betrokken als bij depressie. Zij willen hiermee antwoord kunnen geven op de vraag of liefdesverdriet en depressie met elkaar vergelijkbaar zijn en of er een verband tussen beide is.

De onderzoekers van het Neuro Imaging Center (NIC) van het UMCG willen de betrokken hersencircuits zo exact mogelijk in kaart brengen. Eerdere studies hebben nog niet tot eenduidige conclusies kunnen leiden. De onderzoekers kiezen juist voor vrouwen vanwege de stressgevoeligheid en het hogere risico op depressie. Ook kijken de onderzoekers naar een mogelijk onderscheid tussen recent liefdesverdriet (maximaal enkele maanden) en van wat langer geleden (half jaar).

Het onderzoek in het NIC bestaat uit twee onderdelen. Eerst vullen de deelnemers een aantal vragenlijsten in over hun liefdesverdriet. Deze deelnemers zijn bij voorkeur vrouwen in de leeftijd van 18-25 jaar, rechtshandig, heteroseksueel, aan de pil en westers. Ook geĂŻnteresseerden in de leeftijd van 40-50 jaar kunnen deelnemen aan dit onderzoek. De onderzoekers hebben voor deze criteria gekozen om daarmee twee zo homogeen mogelijke groepen deelnemers te krijgen. Hiermee kunnen zij de uiteindelijke conclusies baseren op groepsgemiddeldes.

Na het invullen van de vragenlijsten wordt bij de deelnemers een fMRI-scan uitgevoerd om de hersenactiviteit bij deze vrouwen te bepalen. Voor de deelnemers duurt het onderzoek in totaal ongeveer 3 uur. Deelnemers ontvangen een vergoeding van 20 euro en krijgen eventueel gemaakte reiskosten vergoed.

Het onderzoek duurt in totaal 8 maanden. Onderzoeksleider Gert ter Horst hoopt om en nabij Valentijnsdag 2012 zijn resultaten te kunnen presenteren.

Voor meer informatie over het onderzoek en deelname kunt u contact opnemen via e-mailadres.