Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 28-04-2011

WILLEM-ALEXANDER EN MAXIMA ZIJN KLAAR VOOR DE TROON

Màxima blijft favoriet

Zeven op de tien (71 procent) jongeren vinden dat Willem-Alexander en Màxima klaar zijn voor de troon. Eenderde (29 procent) verwacht dat koningin Beatrix volgend jaar plaatsmaakt voor haar zoon. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder ruim 1.300 jongeren.

De PVV gaat een wetsvoorstel indienen om de taken van de regerend vorst te beperken. Koningin Beatrix zou dan alleen nog ceremoniële taken mogen uitvoeren en uit de regering moeten stappen. Een derde (34 procent) van de jongeren is hier voor, de meerderheid (61 procent) vindt het een slecht plan.

Populariteit
Prinses Màxima, die dit jaar 40 jaar wordt, blijft met afstand het populairste lid van het Koninklijk Huis. Een op de drie (31 procent) noemt haar als favoriet lid. Op twee staat koningin Beatrix (11 procent) en op drie prinses Amalia (10 procent). Prins Willem-Alexander eindigt op de vierde plaats.

Jongeren geven de regerend koningin een 7.4 als rapportcijfer. Toekomstig koningin Màxima scoort het hoogste cijfer met een 7.6. Ook prins Willem-Alexander krijgt een voldoende: een 6.8.

www.top-x.nl