Ingezonden persbericht
Persbericht
datum:
28 april 2011
Museon Den Haag reikt scholierenprijs voor verhaal over genocide in Cambodja
Op 27 april 2011 vond de uitreiking plaats van de J.H. Schepsprijs in het Museon in Den Haag. De eerste prijs ging dit jaar naar Sarah van der Maas voor haar verhaal 'Droomwind'. Sarah van der Maas vertelt in dit verhaal hoe twee jongens zich tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer de zorg op zich nemen voor een vondeling. De jongens overleven de ontberingen lange tijd door 's avonds te blijven dromen van vrijheid en geluk. Sarah van der Maas ontving de eerste prijs uit handen van Wichert ten Have, directeur van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.
Citaat uit 'Droomwind'
'Dit is het verhaal van twee jongens en een baby in een tijd en op een plaats waar kind-zijn verboden is. Drie kinderen met een toekomst die bestaat uit dromen onder een sterrenhemel en die in handen is van mensen met maar één Droom. Eén die dodelijk is.'
Thema: misdaden tegen de menselijkheid
De J.H. Schepsprijs is een initiatief van Museon en het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. De prijs is verbonden aan een competitie voor leerlingen van de onder- en bovenbouw uit het Voortgezet Onderwijs. Dit jaar was het thema 'misdaden tegen de menselijkheid'. Ruim 50 leerlingen van 15 scholen uit heel Nederland zonden profielwerkstukken, schilderijen, tekeningen, sculpturen, gedichten, PowerPoints en korte videofilms in.
J.H. Scheps
De J.H. Schepsprijs is vernoemd naar de verzetsman en parlementariër Johannes Hermanus Scheps (1900-1993). Scheps schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot aantal illegale brochures en hield door heel Nederland in het geheim lezingen. Hij riep de Nederlandse bevolking op om zich niet aan te passen aan de 'Nieuwe Orde' maar zich te verzetten tegen de onrechtmatige maatregelen van de Duitse bezetter. Scheps dook in 1942 onder, werd in 1944 gearresteerd en zat tot februari 1945 gevangen in kamp Amersfoort. Na de oorlog was Scheps onder meer lid van de Tweede Kamer. Als Kamerlid gold hij als een van de beste sprekers. Als Scheps het woord voerde, kwamen de bodes luisteren. De J.H. Schepsprijs heeft tot doel leerlingen uit het voortgezet onderwijs bewust te maken van de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen en van de waarde van democratie en vrijheid.
Jury
De jury bestond uit: Maria van Haperen en René Kok van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, Frank de Jong van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en Gert-Jan van Rijn van Museon.
Prijzen
Er werden in totaal vijf prijzen uitgereikt. Het totale prijzenpakket bestond uit een hoofdprijs van ¤ 500,-, een tweede prijs van ¤ 250,- e- en drie derde prijzen van ¤ 100,-.
Vereniging van Vrienden
De Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum is hoofdsponsor van de jaarlijks uit te reiken Schepsprijs, waardoor het Museon de grote waarde van democratie blijvend onder de aandacht kan brengen bij jongeren.
Aanvullende informatie:
De prijswinnaars van 2011:
1e prijs:
Sarah van der Maas (4 Atheneum, Calvijn College Goes) met het verhaal 'Droomwind'
2e prijs:
Gabriëlla Saliba en Mariam Shamoun (5 havo, Lyceum Sancta Maria, Haarlem) met het profielwerkstuk 'De Aramese/Asssyrische genocide. Het vergeten boek'
3e prijs:
Nicole Verbeek en Claire van Woudenbergh (6vwo, RSG Lingecollege, Tiel) met het profielwerkstuk 'Genocide in Cambodja. Het schrikbewind van de Rode Khmer'
3e prijs:
Marjon de Braal en Jenty Vink (3 vwo, Gomarus Scholengemeenschap, Gorinchem) met de korte film 'Voor joden verboden'
3e prijs:
Tess Dudink (3e klas, Gymnasium Felisenum, Velzen) met schilderij 'Gevangen kinderen'
Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.
Bezoekersinformatie
Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's..
Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 5,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: ¤ 6,50 / volwaswassenen:
¤ 9,50 / 65+ Pashouders: ¤ 8,50 . Museumkamkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl