Biotech en farma bij octrooikampioenen van Europa

28/04/2011 12:03

PHARMA.BE

In de Europese Unie zijn de octrooiaanvragen het sterkst toegenomen in de sectoren biotech en farma. In vergelijking met 2009 zijn de aanvragen met respectievelijk 42,6 % en 20 % gestegen. Dat blijkt uit de statistieken die het Europees octrooibureau heeft vrijgegeven medio april. De (bio)farmaceutische researchindustrie zet dan ook sterk in op onderzoek en ontwikkeling in de zoektocht naar therapeutische innovaties. In België herinvesteert de sector 1,8 miljard euro of bijna 42 % van zijn omzet in R&D, terwijl dat op Europees niveau 17 % is. Over alle sectoren heen zijn de octrooiaanvragen in ons land trouwens gestegen met 19 %. De belangrijke groei heeft ongetwijfeld ook te maken met de positieve regeringsmaatregelen voor nationale octrooiaanvragen.

De farmaceutische industrie en de biotech sector zijn met hun 6.654 en 7.435 octrooiaanvragen in 2010 de sterkste stijgers, maar sectoren zoals medische technologie, computer technologie en digitale communicatie voeren de ranglijst aan. De biotech- en farmasector volgen op plaats vijf en zeven. Klik hier voor de analyse van het Europees octrooibureau. http://www.epo.org/news-issues/news/2011/20110413.html

Europese partnerships met Belgische bijdrage voor ontwikkeling van medicatie tegen kanker, reumatoïde artritis en infectieziekten

De innoverende geneesmiddelenindustrie wordt op Europees niveau al geruime tijd beschouwd als een sleutelsector in Europa. Zo heeft de Europese Commissie een aantal jaar geleden samen met de Europese geneesmiddelenfederatie (Efpia) 'The Innovative Medicines Initiative' gelanceerd dat midden juni aan zijn vierde oproep toe is naar R&D-projecten.

Intussen zijn 23 publiek-private partnerships up & running die het geneesmiddelenonderzoek in de EU stimuleren. Daarvan zijn acht projecten gloednieuw. Zij beschikken over een totaal budget van 172 miljoen euro. Elf partners zijn gevestigd in ons land: UCB, Amgen, Tibotec-Virco, Janssen Pharmaceutica, Interface, European Organisation for Research and Treatment of Cancer, European Platform for Patients'Organisations (EPPOSI), Science and Industry, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Universiteit Antwerpen en IMEC. Samen met andere Europese universiteiten, gezondheidsinstanties, kmo's, grote ondernemingen en patiëntenorganisaties zetten zij zich in voor de ontwikkeling van medicatie tegen kanker, reumatoïde artritis en infectieziekten.

Toegang voor patiënten tot innovatie blijft essentieel voor onderzoek van morgen

In de provincie Luik werd begin april het 'Centre d'innovation médicale' voorgesteld dat net zoals het Vlaamse 'Centrum Medische Innovatie' de kruisbestuiving tussen fundamenteel onderzoek en klinische toepassingen van (bio)farmaceutische innovaties wil versnellen. Beide regionale initiatieven ondersteunen de ontwikkeling van medische vernieuwingen en versterken het netwerk van universiteiten, ziekenhuizen en research-bedrijven in ons land. Niettegenstaande het onmiskenbare belang van deze initiatieven voor het R&D-proces weegt de toegang voor de patiënt tot het eindresultaat, de therapeutische innovaties, door in de verankering van een research-bedrijf in een gastland als België. Die innovaties zijn immers het resultaat van de enorme R&D-inspanningen van de sector.

pharma.be wil dan ook, zoals zij heeft beklemtoond in haar jongste memorandum, in overleg met de overheid de terugbetalingsprocedure optimaliseren en een geneesmiddelenbeleid met een langetermijnvisie uitbouwen. Reglementaire stabiliteit is immers van het grootste belang voor een sector die tien tot twaalf jaar lang investeert in de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel.

http://www.pharma.be/newsitem.aspx?nid=2448

De (bio)farmaceutische researchindustrie wordt gewaardeerd door de Belgische bevolking (*) vanwege haar R&D van nieuwe geneesmiddelen en haar bijdrage tot onze gezondheid en levenskwaliteit. De sector wordt in ons land ook al tien jaar lang verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever. In totaal telt de (bio)farma bijna 32.000 werknemers in België. Zij zijn voornamelijk actief in bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen en/of produceren. Alleen al de R&D van geneesmiddelen levert 4.700 jobs. Geen enkele andere sector heeft zoveel R&D-personeel in dienst. Maar de sector kampt met een moeilijke internationale transitie vanwege veeleisende onderzoeksdomeinen, slinkende octrooiperiodes, strikte veiligheidsvereisten en aflopende patenten. Daarnaast zitten onze buurlanden niet stil. Zij lonken met fiscale en R&D-aanmoedigingen naar de vestigingen in andere EU-landen: België is een doelwit. De Belgische vestigingen van multinationale researchbedrijven kunnen enkel arbeidsplaatsen vrijwaren als zij beter doen dan hun buitenlandse concurrenten.

(*)http://www.pharma.be/newsitem.aspx?nid=2345

Contact: Leo Neels, Algemeen Directeur, ln@pharma.be, 02 661 91 26 , 0495 50 40 60

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel