Universiteit Leiden

Reactie College van Bestuur op schrappen RijnGouweLijn

Wijziging van de snelle RijnGouweLijn (RGL) in een langzame bus-/treinverbinding die niet door de binnenstad van Leiden gaat, acht de Universiteit Leiden in strijd met eerdere bestuursafspraken. Het College van Bestuur van de universiteit noemt dit hoodlijnenakkoord van het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland 'discontinuïteit van bestuur'. Het College van Bestuur van de universiteit wil deze wijziging van de eerdere bestuursafspraken juridisch onderzoeken en zo snel mogelijk in overleg treden met het college van GS.

Gevolgen voor bereikbaarheid

Een dergelijke wijziging heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de campus van de Leidse universiteit aan beide zijden van de stad. De Universiteit Leiden heeft eerder financiële afspraken gemaakt voor de ontsluiting van de campus bij het Bio Science Park en de verbinding met haar gebouwen in de binnenstad door middel van de RGL. De nieuwe plannen van GS staan daarnaast haaks op het recente Leidse plan voor ruimtelijke ordening en bereikbaarheid van de Leidse binnenstad van de wethouders Van Woensel en Strijk. Hierin is bij de situering en bouw van nieuwe openbare (onderwijs)gebouwen juist rekening gehouden met de aanleg van de RGL en de goede onstluiting door middel van de geplande sneltramverbinding.

Positie Leiden verzwakt

Het uitblijven van hoogwaardige infrastructuur zoals de RijnGouwelijn verzwakt de positie van Leiden als centrum van onderwijs, wetenschap, cultuur en kenniseconomische bedrijvigheid. En dat is slecht nieuws voor de stad, want juist dat zijn de sectoren die Leiden maken tot wat het is en die de stad kansen bieden voor een vitale toekomst.