CDA


Nieuws
Werkbezoek Berghuizer Papierfabriek
donderdag 28 april 2011

In mei wordt in Provinciale Staten een voorstel voor de aankoop van een deel van het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek (BPF) in de gemeente Heerde behandeld. De aankoop kost 5 miljoen euro voor 13 ha. De sluiting van deze fabriek in 2007/2008 leidde ertoe dat de gemeente Heerde de hulp van de provincie Gelderland heeft ingeroepen, omdat deze gemeente zorgen had over de effecten op de werkgelegenheid.

De provincie heeft haar rol actief en open opgepakt. Samen met de andere betrokken overheden en private partijen zijn in een constructieve samenwerking de ruimtelijke en planeconomische dilemmaâs en kansen verkend. Eén en ander heeft geleid tot beleid voor een algehele gebiedsontwikkeling met kwaliteit: een combinatie van mogelijkheden voor robuuste eenheden natuur, duurzame werkgelegenheid, recreatie en misschien wonen. Om dit beleid uit te kunnen voeren is aankoop van het terrein een voorwaarde. Hiervoor wordt nu goedkeuring aan de Staten gevraagd.

Tijdens het werkbezoek aan de Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld door leden van Provinciale Staten op 27 april is door de projectleider dhr. A. Thijssen (Provincie Gelderland) uitleg gegeven over de aanwezige planologische gebiedsontwikkelingsprojecten in de gemeenten Heerde en Hattem. De uitnodiging voor een informeel werkbezoek is ingegeven door het feit dat naast ruimtelijk- functionele ontwikkelingen ook juist de samenwerking met externe publieke en private partners van groot belang is. Naast de Provincie Gelderland zijn de belangen van de gemeente Heerde en Hattem, de bedrijven Morgan Stanley, Van der Zeelaan Vastgoed cv, werkgelegenheid en EHS in het geding.

De aankoop van het terrein moet het mogelijk maken de grond te verkrijgen voor de omvorming naar een (robuuste) ecologische verbindingszone. Het terrein ligt namelijk precies op de overgang tussen het Veluwemassief en het rivierdal van de IJssel, uiterst waardevolle en kwetsbare natuurgebieden. Het terrein ligt tussen een provinciale weg en het Apeldoorns kanaal. Gezien de schaal en maat is het ruimtelijk geschikt voor meerdere functies.

Het hele project Berghuizer Papierfabriek, waarvan het voorstel onderdeel uitmaakt, is gebaseerd op de vernieuwende aanpak gebiedsontwikkeling. De Provincie Gelderland heeft hiervoor een Protocol opgesteld dat regelt hoe de provincie de rol van risicobewuste participant, in financiële zin, kan vervullen en onder welke voorwaarden. Naast financiële participatie kan de provincie ook andere essentiële rollen vervullen zoals die van beïnvloeder/beslisser, adviseur, opdrachtgever, regisseur en facilitator.

Gebiedsontwikkelingen zijn door het integrale karakter bijzonder complex. De veelheid aan functies die een gebied herbergt, zoals natuur en economie, wonen en waterveiligheid, vragen om een behoedzame benadering die met alle belangen rekening houdt. En dat uiteindelijk een maatschappelijk rendement oplevert dat duurzaam is en voor alle partijen bevredigend.

Het voorstel tot aankoop van een deel van het BPF-terrein is daarom meer dan een financiële kwestie. De informatie die we tijdens dit werkbezoek hebben mogen ontvangen, maakt dit duidelijk.