Gemeente IJsselstein


Goede resultaten geboekt op het gebied van bijstandsuitkeringen

De gemeente IJsselstein heeft een goed resultaat geboekt op het gebied van bijstandsuitkeringen. Het aantal mensen in de bijstand is in 2010 niet toegenomen. Dit terwijl landelijk de gemiddelde groei 11 % is voor vergelijkbare gemeenten met 30.000- 60.000 inwoners. Hiermee staat IJsselstein op de derde plaats van middelgrote gemeenten.

Wethouder Cremer van Sociale Zaken: "In tijden dat het economisch minder goed gaat, is het een prestatie om mensen aan een geschikte functie te koppelen. Daar zijn we in geslaagd. We houden dit vast en kijken vol goede moed uit naar de resultaten over 2011."

Begin 2011 werd al bekend dat IJsselstein over de periode 2006-2009 op de eerste plaats stond op het gebied van in- en uitstroom van mensen in de bijstand. Maar ook de cijfers over 2010 laten zien dat in IJsselstein relatief minder mensen afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering dan in gemeenten die op economisch en demografisch gebied vergelijkbaar zijn.

Vorige maand heeft CBS de nieuwste cijfers over de bijstand gepubliceerd. Daaruit bleek dat in 2010 het aantal bijstandsuitkeringen landelijk met 26.000 is toegenomen. Dat is een toename van ruim 9%. Voor middelgrote gemeente ligt dit percentage nog iets hoger. De gevolgen van de kredietcrisis zijn duidelijk zichtbaar in de cijfers, de dalende trend van de afgelopen jaren is in 2009 omgeslagen in een stijging en deze heeft in 2010 doorgezet. Onderzoeksbureau APE heeft de CBS-cijfers uitgesplitst naar gemeente. Zo worden verschillen tussen gemeenten zichtbaar.