Marijke van Oordt ontvangt erepenning NMF

Persbericht van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Bestuur en directie van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) hebben unaniem besloten om aan mevrouw Marijke van Oordt, directeur van de Stichting Studiefonds Oskar Back op 28 april 2011 de Erepenning van het NMF uit te reiken. Zij krijgt deze erepenning voor haar grote verdiensten bij de samensmelting van de instrumentencollecties van deze twee fondsen. In de afgelopen jaren is het merendeel van de instrumenten uit de collectie van het Oskar Back Fonds overgedragen aan het NMF. Er is hierdoor één loket in Nederland ontstaan waar alle beroepsmusici en zij die dat willen worden terecht kunnen voor een instrument dat bij hen past. Marijke van Oordt heeft in dit proces een buitengewoon belangrijke rol gespeeld, met volledige inzet van al haar capaciteiten.

De Erepenning van het NMF: een zeldzame onderscheiding De Erepenning van het NMF wordt bij hoge uitzondering door het NMF uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Muziekinstrumenten Fonds. De laatste maal dat de penning werd uitgereikt was in 2005. Toen kreeg journalist Hans van den Boom de penning overhandigd. Daarvoor ontvingen ondermeer de dirigent Anton Kersjes, oud-minister Koos Andriessen, kunstenaar Kees Verkade, dirigent Ton Koopman en maecenas Joop van den Ende de penning. De bronzen Erepenning van het NMF is gemaakt door Pieter Moerenhout. Behalve kunstenaar is hij ook oprichter van het NMF. De penning stelt een spelende cellist voor en is gesigneerd door violist Theo Olof, voorzitter van het Comité van Aanbeveling van het NMF.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds werd opgericht in 1988 met als oogmerk professionele musici te kunnen voorzien van een kwalitatief hoogstaand muziekinstrument. In de 23 jaar van zijn bestaan heeft het NMF al bijna 1.500 musici geholpen aan een muziekinstrument. Janine Jansen, Liza Ferschtman, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Frederieke Saeijs, Quirine Viersen, Pieter Wispelwey, Jaap ter Linden, Tjeerd Top spelen of speelden op een instrument uit de collectie van het NMF. Momenteel spelen er ruim 400 musici op een NMF instrument. Het NMF is een particuliere stichting die gemiddeld 94% van haar inkomen zelf weet te verwerven. Het is met een collectie, die ruim 23 miljoen euro waard is, een van de grootste instrumentencollecties ter wereld.

Beschermheer: Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden Voorzitter: Prof. Ir W. Dik
Voorzitter Comité van Aanbeveling: Theo Olof

Links:
http://www.muziekinstrumentenfonds.nl



Razende Robot Reporter