Woonbond


27-04-2011 Bemiddelingsbureaus hebben lak aan regels

Vara Kassa besteedde 23 april aandacht aan de kosten voor woningbemiddeling. Die zijn in de praktijk vaak onterecht of erg hoog, maar ze worden zowel door bemiddelingsbureaus als door makelaars toch vaak in rekening gebracht. Ook al mag dat wettelijk niet.

Om bemiddelingskosten in rekening te mogen brengen moet er opdracht tot bemiddeling zijn gegeven, er moet gezocht zijn en er moet een woning aan de woningzoekende zijn aangeboden.

Huissleutel Voor woningen waarvoor de verhuurder het bureau heeft gevraagd een huurder te zoeken, mogen aan de huurder sowieso geen bemiddelingskosten worden gevraagd.

Opdracht tot bemiddeling

Als de huurder om bemiddeling heeft gevraagd, bijvoorbeeld door zich in te schrijven bij een (kamer)bemiddelingsbureau, geldt altijd dat het bedrag dat voor de bemiddeling wordt gevraagd in redelijke verhouding moet staan tot de hoeveelheid werk die de bemiddeling met zich meebracht.

Onterechte en hoge bemiddelingskosten

In de praktijk wordt voor bemiddeling bijna altijd een maand huur gevraagd, plus 19% btw (soms met de servicekosten er nog bovenop). Met de eerste maand huur en vaak nog één of twee maanden borg is een huurder een enorm bedrag kwijt bij aanvang van het huurcontract. De bemiddelingskosten kunnen oplopen tot duizenden euro's. En zijn dus in de praktijk heel vaak onterecht of veel te hoog.

Normering nodig

Woningzoekenden weten zelden dat zij onterecht betaalde bemiddelingskosten kunnen terugvorderen via de kantonrechter, of zij zien op tegen het `gedoe' van een juridische procedure. Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP) bepleitte in Kassa daarom de invoering van een normbedrag voor woningbemiddeling. De Woonbond is daar voor, maar zoals Hans Roseboom tijdens de uitzending verwoordde, het liefst wel gekoppeld aan de bevoegdheid van de huurcommissie om de hoogte van de bemiddelingskosten te toetsen. Dat kan de huurcommissie nu (nog) niet. Woningbemiddelaars moeten niet de kans krijgen om met een creatief huurcontract onder normbedragen uit te komen.

Wat is verstandig?

Zolang er van normering en eventueel strafbaarstelling van onterechte of te hoge bemiddelingskosten geen sprake is, doen woningzoekenden er verstandig aan het contract voor de woonruimte te tekenen - anders lopen ze de felbegeerde woning of kamer waarschijnlijk mis -, maar vervolgens de onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten terug te vragen of, als dat niet lukt, een rechtszaak te starten om het geld terug te krijgen. `Kijk dan ook gelijk of de huur volgens de puntentelling niet te hoog is. Dit kan op termijn erg veel geld schelen. De huurder kan in de eerste zes maanden na het tekenen van het huurcontract namelijk aan de Huurcommissie vragen om de aanvangshuur te toetsen en als die te hoog is, zal de Huurcommissie de huur gelijk ook verlagen.'

Voor advies over onterechte bemiddelingskosten of te hoge huur kunt u terecht bij de huurderslijn van de Woonbond