D66

woensdag 27 april 2011

Verhagen, geef nieuwe telecombedrijven een echte kans!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat minister Verhagen (ELI, CDA) ervoor zorgt dat bij de komende veiling van mobiele telefoonfrequenties minimaal twee nieuwkomers een echte kans krijgen toe te treden tot de telecommarkt. Dat kan door bij de frequentieverdeling meer ruimte beschikbaar te stellen voor nieuwe toetreders. De Tweede Kamer praat morgen over de veiling van alle mobiele telefoonfrequenties, die dit jaar plaatsvindt. Een meerderheid lijkt te voelen voor meer concurrentie en daarmee betere producten en diensten voor de klant.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is veilingmeester. Tijdens de veiling kunnen telecomaanbieders bieden op de bestaande en nieuwe frequenties, die voor vele jaren worden vastgelegd. De frequenties zijn nodig om het gsm-verkeer en de steeds groter wordende mobiele internetdiensten te kunnen blijven faciliteren aan de mobiele telefoongebruiker. Momenteel zijn Vodafone, KPN en T-Mobile de enige drie aanbieders in Nederland die over deze frequenties kunnen beschikken.

Afremmen van machtsgedrag

Meer concurrentie zorgt voor meer transparantie en betere dienstverlening aan de consument. Verhoeven: "En dat is hard nodig. Eerder hebben we al een punt gemaakt van het naar boven afronden van belminuten. En nu zie ik weer berichten over telecombedrijven die mobiele applicaties als Skype en Whatsapp willen blokkeren of uitmelken door er geld voor te vragen. Een verkeerde ontwikkeling. Het kost deze bedrijven namelijk niets, maar ze beschouwen het wel als gevaar voor hun eigen sms-opbrengsten. Concurrentie gaat deze vorm van machtsgedrag tegen."

Echte kans

De sociaal-liberaal wil de helft van de nieuwe frequenties in het zogenoemde Digitaal Dividend reserveren voor nieuwe partijen. Belangrijk, omdat de hoeveelheid bepaalt welke producten, diensten en toepassingen bedrijven aan de consument kunnen aanbieden. "Zo krijgen toetreders tenminste een echte kans zich te meten met de zittende partijen. Als je maar een klein beetje kunt afnemen, word je al gauw omver geblazen door de gevestigde orde," aldus Verhoeven.