Gemeente Soest

Gemeente Soest bestrijdt de eikenprocessierups preventief

27 april 2011

Met het aanhoudende mooie weer van afgelopen dagen neemt ook de uitbreiding van de eikenprocessierups en de bijkomende overlast weer toe. De gemeente Soest wil deze overlast zoveel mogelijk beperken en bestrijdt daarom preventief. Uitgangspunt hierbij is de`Leidraad beheersing eikenprocessierups', die ontwikkeld is in opdracht van de`Landelijke Expertgroep Eikenprocessierups'.

Bestrijdingsmethode

Net als verschillende andere gemeenten en de provincie Utrecht doet Soest aan preventie. Dit betekent dat gemeentelijke eikenbomen van te voren bespoten worden met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt. Dit gebeurt in de periode april-mei als het eikenblad uitloopt. Het middel dat gebruikt wordt, is behalve voor rupsen niet schadelijk voor mensen of dieren.

In Soest worden alleen eikenbomen langs drukbezochte locaties en enkele drukke fietspaden op die manier behandeld. Het gaat daarbij om de volgende locaties: langs de Birkstraat, de Stadhouderslaan, bij station Soest Zuid en langs de Koningsweg tussen de spoorlijn en de Pimpelmees. Daarnaast worden in de periode mei-september de rupsen en nesten op deze locaties weggezogen en verbrand.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken.

De eikenprocessierups Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren van vooral de inlandse eik) De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing.

De besmette eikenbomen zijn herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van besmette bomen komen kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen.

De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren, een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden.

Inademing van de brandharen kan leiden tot irritatie en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven.
Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Voorkomen van overlast

Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-) gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

U kunt, als u een eikenprocessierups ziet, contact op nemen met het meldpunt Woonomgeving, telefoonnummer (035) 6093 666. De gemeente Soest bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen rupsen aantreft, raadt de gemeente aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf in bestrijding.

Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van LNV: www.min.lnv.nl/eikenprocessierups