Gemeente Lochem
Investeren en samenwerken bieden nieuwe kansen voor ombuigingen
Een kleinere ambtelijke organisatie, meer samenwerken met externe partijen en investeren in vrijwilligers. Op onder andere deze wijze wil de gemeente Lochem de komende jaren kosten besparen. Op 9 mei vergadert de gemeenteraad over een pakket maatregelen waarin het college van B&W voorstellen doet om tot een bedrag van ¤ 1,2 miljoen in 2012, oplopend tot ¤ 3 miljoen in 2015 te besparen.
Om de gemeenteraad daarbij een keuzemogelijkheid te geven heeft het college van B&W een pakket samengesteld voor een bedrag van totaal ¤ 3,7 miljoen aan ombuigingsmaatregelen. Ombuigingen zijn maatregelen die op korte termijn besparingen opleveren, door bijvoorbeeld taken niet of minder uit te voeren. Maar het betekent ook onderzoeken of een andere manier van werken besparingen op kan leveren voor de lange termijn, met andere woorden: 'anders kijken, anders doen'.
Met minder geld meer doen
De gemeente wil zich meer bezighouden met haar kerntaken. Wethouder Bussink: 'We willen onze middelen effectiever inzetten zodat we met minder geld meer kunnen doen. Waar mogelijk willen we meer taken leggen bij inwoners en verenigingen. Waarbij de gemeente meer een regierol krijgt. Dat is een andere manier van werken dan voorheen'.
Hogere inkomsten zonder hogere woonlastendruk voor inwoners
Naast een andere manier van werken stelt het college van B&W voor om de inkomsten voor de gemeente te vergroten. Dit kan door een lager tarief rioolheffing en/of lager tarief afvalstoffenheffing gecompenseerd door een hoger tarief onroerende zaakbelasting. Hierbij blijven de woonlasten voor de inwoners gelijk.
Onderzoek naar nieuwe ombuigingsmogelijkheden voor de langere termijn
Het totale pakket aan ombuigingsmaatregelen bestaat uit twee delen: voor 2012 concrete maatregelen die snel gerealiseerd kunnen worden en voor 2013 en daarna, ombuigingsmogelijkheden die nog nader onderzocht moeten worden. Om maatschappelijke instellingen te stimuleren om hun taken op een andere manier uit te voeren wordt de gemeenteraad voorgesteld geld te reserveren om hiervoor onderzoek te kunnen bekostigen.
Visie Lochem 2030 is de basis voor het maatregelenpakket
In april stelde de gemeenteraad de visie 'Lochem verbindt prachtig' op. Hierin staat dat Lochem een samenleving wil zijn waarin iedereen naar eigen kunnen deelneemt. Lokale kracht door samenwerking. Deze visie vormt de basis voor de voorgestelde maatregelen. De maatregelen zijn afgestemd op hetgeen in de visie verwoord staat.
Minder bezuinigen door maatregelen in voorgaande jaren
De gemeente Lochem heeft voor 2011-2014 een sluitende meerjarenbegroting kunnen presenteren onder andere als gevolg van een bezuinigingsronde in 2010. Hierdoor valt het totaal om te buigen bedrag, relatief, mee. De gemeente Lochem moet ombuigen omdat zij minder inkomsten krijgt van het Rijk en de provincie. Ook de economische ontwikkelingen van het afgelopen jaar spelen daarbij een rol.
Inwoners spraken mee op werkbijeenkomst 10 maart
In maart tijdens de werkbijeenkomst in Almen, discussieerden inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties, aan de hand van stellingen, met raadsleden over de ombuigingen. Ook kregen zij daar de gelegenheid om met ideeën te komen over een andere manier van werken. De inbreng van deze bijeenkomst is meegewogen bij het samenstellen van het pakket ombuigingsmaatregelen. Tijdens deze avond kwam onder andere naar voren dat het verminderen van voorzieningen en het verhogen van de woonlasten niet gewenst waren. Als oplossingen werden aangedragen het efficiënter werken binnen een kleinere gemeentelijke organisatie en het meer samenwerken met maatschappelijke organisaties.
Meningvormende raad op 9 mei
In een meningvormende raad behandelt de gemeenteraad het voorstel voor de ombuigingen. Zij doet dan richtinggevende uitspraken waarna het college het pakket ombuigingsmaatregelen definitief kan vaststellen. Inwoners kunnen deze vergadering bijwonen maar er is geen gelegenheid tot inspreken. De raad kiest definitief welke maatregelen uitgevoerd kunnen worden bij de behandeling van de Kadernota in de raadsvergadering op 27 juni. Voorafgaande aan deze vergadering is er een ronde tafelgesprek wat geheel gewijd is aan dit onderwerp. Inwoners hebben daar wel de mogelijkheid om in te spreken.