Gemeente Maastricht

Oplossing hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg dichtbij

26 april 2011

De gemeente Maastricht, Natuurmonumenten, Stichting de Gebete Hoond en de provincie Limburg verwachten op korte termijn een oplossing te hebben voor het hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg. De gesprekken hierover zijn constructief en verlopen in een goede sfeer. De verwachting is dat de vier partijen voor de zomer een gezamenlijk alternatief vinden dat tegemoet komt aan ieders belangen.

Hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg
De gemeenteraad heeft in november wethouder Gerdo van Grootheest verzocht in gesprek te gaan met Natuurmonumenten en Stichting de Gebete Hoond over het hondenlosloopgebied. De gemeente en eigenaar Natuurmonumenten willen het gebied graag verplaatsen. Dit voornemen stuit op veel weerstand van hondenbezitters, gezien de ruim 3000 adhesiebetuigingen "voor behoud losloopgebied Sint-Pietersberg". In de afgelopen periode hebben de betrokken partijen gesproken over ieders belangen en wensen.

Uitgangspunten
In de gesprekken zijn uitgangspunten benoemd die de basis vormen voor de volgende stap. Samen werkt men aan een concreet voorstel dat recht doet aan die uitgangspunten. Enerzijds moet er op de berg ruimte zijn voor de bescherming en ontwikkeling van de unieke natuur. Een gedeelte van het huidige hondenlosloopgebied herbergt namelijk uiterst bijzondere en zeldzame bloemrijke graslanden. Natuurmonumenten kan dit gebied nu niet goed beheren en tot bloei laten komen door de loslopende honden. De vereniging wil het typische landschap van de Sint-Pietersberg graag behouden. Zo kunnen bewoners en andere natuurliefhebbers nu en in de toekomst van de berg genieten.

Gezamenlijke oplossing
Stichting de Gebete Hoond prijst het huidige hondenlosloopgebied vooral vanwege de grootte en de weidsheid van het terrein, waardoor er voortdurend zicht is op de honden. Dat dit de veiligheid van mens en dier ten goede komt is vanzelfsprekend. Het terrein is voor veel mensen een ontmoetingsplek en is belangrijk voor het socialiseren van honden. De stichting wil voldoende ruimte en een afgesloten, aaneengesloten gebied dat goed toegankelijk is voor mensen met een handicap, bijvoorbeeld mensen die zich in een rolstoel verplaatsen, of blinde/slechtziende mensen die hun hulphond ter plekke willen uitlaten. Een gezamenlijke oplossing moet er voor zorgen dat de genoemde uitgangspunten voor iedere partij behaald worden.

Kwaliteitsimpuls Sint-Pietersberg
Sinds 2008 werken Natuurmonumenten en de gemeente aan een kwaliteitsimpuls van het noordelijke deel van de berg. Doel van de herinrichting is de realisatie van een herkenbare entree van de Sint-Pietersberg en het behouden en versterken van de unieke natuur. Onderdeel van de herinrichting zijn de restauratie van het Fort Sint Pieter, een stadsweide, een groentransferium, betere informatievoorziening en een hondenlosloopterrein.