SURFnet publiceert rapport 'Een duurzame start'
Hoger onderwijs en onderzoek focust op verduurzaming ICT
Utrecht, 26 april 2011 - SURFnet publiceert vandaag het rapport 'Een duurzame start'. Het rapport, dat door TNO is geschreven in opdracht van SURFnet, helpt iedereen bij aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen die met het onderwerp duurzaamheid aan de slag wil maar niet goed weet waar te beginnen. Het rapport schetst een groot kader en focust vervolgens op de werkomgeving van de IT-manager van een grote onderwijsinstelling die de opdracht krijgt de ICT te verduurzamen. Het rapport is gratis te downloaden via de website van SURFnet.
'Een duurzame start' gaat in op vragen zoals 'Wanneer is ICT duurzaam?', 'Hoe kun je de duurzaamheid van ICT meten of verantwoorden?' en 'Wat zijn huidige methoden of maatregelen om duurzaamheid van en met ICT te bereiken?'. Het document legt verder uit wat duurzaamheid betekent en met welke maatregelen de bestaande ICT te verduurzamen is, maar ook hoe instellingen juist met behulp van ICT kunnen verduurzamen. De focus ligt daarbij op quick wins en bewezen maatregelen.
Special Interest Group Groene ICT
SURFnet roept instellingen op met duurzaamheid aan de slag te gaan en ervaringen te delen via de Special Interest Group Groene ICT. De Special Interest Group Groene ICT is een kennisgemeenschap rondom duurzame ICT-innovatie in het hoger onderwijs en onderzoek. Een groot aantal experts en inhoudelijk geïnteresseerden bundelen en delen de aanwezige kennis en ervaringen en werken samen met collega's uit andere hoger onderwijsinstellingen om vergroening van en door ICT in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering te bevorderen. Erwin Bleumink, directeur SURFnet: "In het Convenant Meerjaren Afspraak Energie Efficiency 3 (MJA3) hebben de hoger onderwijs instellingen aangegeven de komende jaren een grote beweging richting verduurzaming te willen maken. SURFnet biedt met dit document handvatten om een duurzame start te maken."
SURF en duurzaamheid
Duurzaamheid en het verantwoord omgaan met menselijke en natuurlijke bronnen is niet meer weg te denken in maatschappelijke discussies. Het belang van dit onderwerp heeft er toe geleid dat Groene ICT en duurzame ontwikkeling één van de speerpunten is geworden in het SURF Meerjarenplan 2011-2014. SURF, dat bestaat uit SURFnet, SURFdiensten en SURFfoundation, levert hieraan een actieve bijdrage.
Download 'Een duurzame start' (link naar pdf)
Over SURFnet
SURFnet zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT. SURFnet richt zich daartoe op het stimuleren, ontwikkelen en exploiteren van een hybride netwerk, een vertrouwde identiteit en een grensverleggende samenwerkingsomgeving om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers in de doelgroep hebben toegang tot deze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samenwerken aan grensverleggende ICT-innovaties. SURFnet behoort al meer dan 20 jaar tot de grootste autoriteiten in Nederland op het gebied van internetcommunicatie. Meer informatie over SURFnet.