Ingezonden persbericht
Invoering maatschappelijke stage geen 'feestje' voor scholier
- terugschroeving naar 30 uur: 'winst'
- Vrees slechte stages blijft staan
Amsterdam, 26 april 2011 - Het LAKS vreest dat de Tweede Kamer zal instemmen met het wetsvoorstel maatschappelijke stage zodat vanaf volgend jaar 950.000 scholieren verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. De scholierenorganisatie staat hier erg kritisch tegenover: "Het is onzinnig en onwerkbaar om zo'n goedbedoeld project op zo'n grote schaal te verplichten. Dit mag dan wel een 'CDA-feestje' zijn, voor veel scholieren en scholen zal het tegenovergestelde de realiteit zijn", aldus LAKS-voorzitter Steven de Jong. De scholierenorganisatie is wel te spreken over inkorting van de stage van drie maanden naar 30 uur. "Dit neemt veel bezwaren weg. De politiek heeft hierbij duidelijk naar de scholier geluisterd".
Het verplichte karakter stuit het LAKS echter tegen de borst. De Jong: "Minister Van Bijsterveldt zegt zelf dat het onderwijs zich moet focussen op haar kerntaak, maar verplicht ondertussen scholen en scholieren veel tijd en energie te steken in goedbedoeld Haags project. In de praktijk zal dit veel problemen opleveren".
Het LAKS uit al jaren haar bezorgdheid over de verwachte problemen voor scholieren, zoals slechte stageplaatsen en gebrek aan begeleiding. Een aantal scholen voert de stage al uit en de afgelopen maanden zijn deze zorgen reëel gebleken. Onlangs heeft de scholierenorganisatie weer een flinke stapel klachten van scholieren naar het ministerie gestuurd, alhoewel de minister in het debat vreemd genoeg ontkende hier iets vanaf te weten. Daarnaast heeft het ministerie ondanks toezeggingen verzuimd scholieren enige formele manier van inspraak te geven over de stageplaats.
De Tweede Kamer heeft in de afgelopen debatten veel aandacht gevestigd op goede begeleiding, en het LAKS hoopt dat de minister dit ook serieus neemt. De door het LAKS verzamelde klachten maken duidelijk dat hier veel behoefte aan is.
De stage hoeft nu nog maar 30 uur te duren, verspreid over de gehele schoolloopbaan. Dat is een wezenlijk verschil met het eerste idee waarbij scholieren drie volle maanden stage zouden gaan lopen en waar het LAKS fel tegen protesteerde. In het regeerakkoord is de laatste terugschroeving vastgelegd; de stage zou daarvoor nog tot 72 uur duren. Ook is nu duidelijk geworden dat vele bestaande vrijwilligersactiviteiten meegeteld kunnen worden als maatschappelijke stage, iets waar het LAKS ook altijd op heeft gehamerd.
Het LAKS roept scholieren op klachten te blijven indienen bij het door het LAKS ingestelde meldpunt (www.meldpuntmaatschappelijkestage.nl). De Jong: "Als scholieren blijven aangeven op welke vlakken de maatschappelijke stage niet voldoet aan de wensen, weten we waar actie op ondernomen moet worden." Ook de minister rekent hierop en heeft inmiddels aangegeven de klachten serieus te nemen.