ISSO

Zorg voor een Legionellaveilige woning!

Voorlichtingbijeenkomst: Zorg voor een Legionellaveilige Woning!

Beperk de risico's voor uw opdrachtgever

Veel woningbezitters weten de plekken feilloos aan te wijzen: de meterkast, de opstelplaats van de cv-ketel, de hal waar stadsverwarming het huis binnenkomt, de koof achter de trap, de betonnen vloer met een bundel cv-, of vloerverwarmingsleidingen, enzovoorts. Het zijn stuk voor stuk `hot spots', plekken die duidelijk warmer zijn dan de rest van de woning. Dit zijn de plaatsen die gevaar kunnen opleveren. Deze vorm van lokale opwarming creëert de ideale conditie voor legionellagroei in nabij gelegen waterleidingen. Het vereist zorg van meerdere disciplines in de ontwerpfase en de bouwfase om deze situaties te vermijden. Kennisinstituut ISSO organiseert in samenwerking met kennisplatform SBR regionale voorlichtingsbijeenkomsten over het integraal ontwerpen en uitvoeren van legionellaveilige woningen. Dit initiatief wordt ondersteund door het ministerie van I&M en de brancheorganisatie Uneto-VNI.

Verantwoording start aan begin bouwketen
Niet alleen de installateur, maar ook de architect, bouwkundig adviseur en aannemer moet zich realiseren dat gescheiden zones voor drinkwater- en verwarmingsleidingen essentieel zijn voor legionellapreventie. De kennisinstituten ISSO en SBR hebben een integraal concept ontwikkeld (ISSO/SBR-publicatie 811) voor het legionellaveilig ontwerpen en uitvoeren van woningen, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. De kern van het concept bestaat uit koele stroken en vlakken in bouwkundige constructies, waarin waterleidingen liggen. De verwarmingsleidingen bevinden zich in een aparte zone en een aparte leidingschacht. Het kruisen van de twee verschillende leidingen komt hierdoor niet meer voor. Tevens is de onderlinge afstand tussen de twee typen leidingen zodanig groot dat verwarmingsleidingen niet meer voor opwarming van drinkwater tot boven 25 ºC kan zorgen.

Ondanks technische richtlijnen nog steeds opwarming Helaas bieden regelgeving (Bouwbesluit en NEN1006) en technische richtlijnen (ISSO/SBR-publicatie 811 en ISSO-Checklist hot spots) geen garantie op veilige situaties. Installateurs zijn in toenemende mate bekend met de regels en richtlijnen, maar desondanks ontstaat er in de praktijk, door verschillende oorzaken, nog altijd ongewenste opwarming van drinkwaterleidingen. Bovendien ontbreken gerichte controles op de uitvoering van dit type installatiewerk. Uit recent onderzoek in de woningbouw blijkt dat kruisende en te dicht bij elkaar liggende water- en verwarmingsleidingen, oftewel `hot spots', allesbehalve uitzonderlijk zijn. Bij aangetoonde nalatigheid kan de eigenaar strafrechtelijk worden vervolgd.

Reduceer de faalkosten
Het gaat in de praktijk nog geregeld fout. Niet zelden is het ontwerp van een woning of woongebouw zodanig gecompliceerd dat ook de installateur hot spots niet kan vermijden. Een woningontwerp of een specifieke plattegrond kan een legionellaveilige uitvoering in de weg staan. Daarom moet het gat tussen regelgeving en uitvoering, tussen theorie en praktijk zo snel mogelijk worden gedicht. Dit kan alleen door kennisverspreiding, communicatie en integrale ontwerpmethoden.

Herstellen van fouten erg kostbaar
De noodzaak om deze maatregelen al in het ontwerp mee te nemen is overduidelijk. Wanneer leidingen eenmaal in vloeren, muren of in een koof zijn weggewerkt, is het niet eenvoudig om fouten te herstellen. Het openhalen en weer sluiten van plafonds en dekvloeren en het omleggen van leidingen brengen hoge kosten met zich mee. En als de fout pas wordt ontdekt wanneer woningen al zijn bewoond, zijn de kosten niet te overzien. Het niet laten ontstaan van deze situaties moet daarom al bij het ontwerp worden gerealiseerd.

Legionella is altijd aanwezig
Legionellabacteriën komen in elk watersysteem voor. Direct na de bereiding van drinkwater uit oppervlaktewater, maar ook uit bodemwater, is er al een bepaalde kleine concentratie Legionella in het water aanwezig. Dit is geen probleem. Het wordt pas een probleem als het een gevaarlijke soort betreft die zich ontwikkelt tot een hoge concentratie.

Integraal concept voor legionellaveilig ontwerpen en uitvoeren De vernieuwde ISSO-SBR publicatie 811 `Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen' bevat een integraal concept voor het legionellaveilig ontwerpen en uitvoeren van woningen. De publicatie biedt niet alleen technische richtlijnen, maar benoemt ook de vereiste informatieoverdracht tussen de schakels in het proces, van ontwerp tot uitvoering.
De publicatie benadert het ontwerp- en uitvoeringsproces als een integrale keten met verschillende, van elkaar afhankelijke schakels. Het concept van de koele stroken en vlakken kan daarom moeiteloos worden geïntegreerd in nieuwe vormen van samenwerking en in werkmethodieken als BIM. De publicatie bevat ook voorbeeldoplossingen voor de meest voorkomende woningtypen en renovaties, evenals een aantal specifieke vraagstukken met bijvoorbeeld collectieve verwarming of stadsverwarming.

Voor wie?
De voorlichtingsbijeenkomst is geschikt voor medewerkers van architectenbureaus, bouwkundig adviesbureaus, en aannemers, bouw- en woningtoezicht en woningbouwcoöperaties.

Uw investering
De deelnameprijs bedraagt: EUR 225,-

Locaties en data
Wij kiezen locaties verspreid over het land. De instructies zijn van 13:00 uur tot 16:30 uur. De data en locaties staan vermeld op het aanmeldformulier.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het formulier. Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, ontvangt u een schriftelijke bevestiging, de routebeschrijving en de factuur.

In-Company
ISSO kan deze voorlichtingsbijeenkomst ook `In-Company' verzorgen tot een maximale groepsgrootte van 20 personen. U kunt daarvoor een offerte aanvragen bij Susanne Suvaal, instructies(at)isso.nl. ISSO