Gemeente Lingewaard


Wat gebeurt er allemaal met 'onze bomen' in het Groene Hart van Bemmel? Bij de aanleg van het Kinkelenburgplein te Bemmel (1996) is helaas te weinig rekening gehouden met de bestaande bomen. Bomen die eerst in gazon of beplanting stonden zijn in een plantvak in de verharding geplaatst of er is dusdanig in de ruimte rondom de boom gegraven dat er wortels beschadigd zijn. Dit alles heeft tot gevolg dat de bomen op en rondom dit plein er slecht aan toe zijn. Dit was te zien bij de vijf kastanjes die in de winter van 2010 verdwenen zijn en het is nu te zien bij de drie beuken in de beplanting naast de Brugdijk. Ook kun je het begin van de aftakeling al zien bij de esdoorn en kastanjes die staan in de plantvakken voor de brugdijk. Schade aan bomen die is ontstaan door graafwerkzaamheden en/of andere werkzaamheden zie je vaak pas jaren later terug in de boom doordat er zwammen en/of schimmels op komen of doordat de kroon (bladeren en takken) afsterft.

Wat kun je dan nog doen?
Wanneer een boom zwaar beschadigd is bij werkzaamheden, kun je dat niet meer terugdraaien door extra onderhoud uit te voeren. Op zon moment heb je als gemeente de keuze: handhaven van de bomen waarbij je extra controle en maatregelen uitvoert om de levensduur te rekken, de zogenoemde stervensbegeleiding, of je kapt de bomen en plant er nieuwe bomen voor terug die de toekomst hebben. Die keuze maken we op basis van o.a. veiligheid, locatie en kosten, waarbij natuurlijk opgemerkt moet worden dat de veiligheid bij deze keuze altijd voorop staat. Om de veiligheid van de bomen te controleren worden de bomen gecontroleerd door middel van de VTA-methode: de Visual Tree Assesment. Uit deze controle komt naar voren welke bomen veilig zijn en welke bomen nader onderzocht moeten worden. Hierbij moet echter wel worden opgemerkt dat een 100% veilige boom niet bestaat. Bomen zijn en blijven natuurlijke organismen en hun gedrag is tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.

Wat betekent dit voor het groene hart?
In de winter van 2010 hebben we op het Kinkelenburgplein vijf zieke kastanjes vervangen door vijf nieuwe esdoorns. De kastanjes waren dusdanig in hun groeiplaats benadeeld en hadden daarom geen van alle een hoge toekomstverwachting. Op dat moment hadden we de keus: de bomen extra te controleren en te onderhouden: de zogenoemde stervensbegeleiding of de bomen te verwijderen en te vervangen door nieuwe bomen. Voor de laatste optie is gekozen, zoals u buiten ook kan zien.

Uit nader technisch onderzoek, dat in de herfst van 2010 is uitgevoerd kwam naar voren dat de drie beuken in de beplanting naast de Brugdijk niet gezond zijn en dat daarmee de veiligheid in het geding kwam. Omdat we als gemeente wisten dat er een steenuil in een van de beuken zit, hebben we een ecologisch adviesbureau gevraagd hoe we om moesten gaan met de steenuil in relatie tot de kap van de drie beuken. De conclusie was (en is):

de te kappen beuken staan binnen het territorium van de uil maar hebben geen essentiële betekenis. Het verwijderen hiervan zal de functionaliteit van het leefgebied van de steenuil niet aantasten waardoor geen sprake is van een overtreding van verbodsbepalingen. Aangezien herplant tevens onderdeel uitmaakt van de ingreep zal het aantal bomen in deze groene kern van Bemmel niet achteruit gaan. De aanwezigheid van kauwtjes hoeft niet per definitie verkeerd uit te pakken voor de steenuil. De soorten kunnen om dezelfde nestplaats concurreren maar de steenuil kan tevens gebruik maken van de steenuilenkast. Deze is zo ontworpen dat kauwtjes hier geen gebruik van kunnen maken. Het leefgebied van de steenuil blijft behouden en het aanvragen van een ontheffing is niet aan de orde.

Vervolgens hebben we in december 2010 een kapvergunning aangevraagd voor de drie beuken die in de beplanting staan naast de Brugdijk.

Op de kapaanvraag is in januari 2011 een bezwaar ingediend en inmiddels hebben we de volgende afspraken gemaakt met de bezwaarmakers:
1. Er zijn twee forse maat eiken geplant in de beplanting bij de drie beuken. Dit om alvast nieuwe schuilgelegenheid voor de steenuil te creëren.

2. Om de veiligheid van de beuk het dichtst bij de parkeerplaats (zo goed mogelijk) te kunnen waarborgen is de kroon van deze boom flink gereduceerd om o.a. de windbelasting te minimaliseren.
3. Er worden twee nieuwe steenuilenkasten geplaatst: een in een van de knotlindes voor de Brugdijk en een in een boom bij het kasteeltje.
4. In het najaar (half september 2011) hebben de bewaarmakers en de gemeente opnieuw een afspraak om ter plekke de beuken, en dan vooral de aanwezige zwammen opnieuw te bekijken.

Maatregelen rondom de drie beuken
Om de veiligheid rondom de drie beuken te kunnen garanderen zal de ruimte rondom de bomen afgezet worden, door middel van dranghekken of bouwhekken. De af te zetten ruimte is zo groot dat de bomen volledig plat kunnen vallen zonder schade te doen, dus de boomhoogte plus een paar meter marge. Dit doen we tijdens evenementen zoals de koninginnedag, dweildag, ponymarkt en kermis etc. Concreet betekent dit dat de ruimte rondom de bomen vanaf eind april tot het najaar afgezet zal zijn, waardoor een van de drie jeu de boulesbanen niet meer te gebruiken is. Wij zijn ons ervan bewust dat dit enige overlast zal geven.

Wat betekent dit voor u?
De kaalkap die lijkt plaats te vinden in het groene hart heeft veel stof doen opwaaien onder de burgers van Lingewaard. Wij snappen dat! Het groene hart is een uniek stukje groen in het hart van Bemmel en dat is het beschermen meer dan waard. Dat doen we dan ook zeker en met veel plezier, want ook wij zien de waarde van het Groene Hart.

Op het moment dat er een boom weg moet omdat hij ziek is of niet meer veilig is, zetten we, als mogelijk, een nieuwe boom terug. Dat betekent wel dat op het moment van kap het plein of de omgeving even erg kaal is, maar als je in de toekomst kijkt dan weten we dat het Groene Hart weer groen wordt door de bomen die we nieuw planten!

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, bel dan de servicelijn van de gemeente Lingewaard (026 326 0111) of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl.